Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka je báječné, syté a jednoduché jídlo. Navíc levné a výživné. Receptů na hrachovku je celá řada, polévka podle toho našeho je doplněná sterilovaným hráškem a mrkví, díky tomu je krásně barevná a chutná báječně. Pojďte si ji s námi vyzkoušet.

Hrachová polévka se může vařit ze zeleného mladého hrášku (mraženého nebo čerstvého) nebo také z vyzrálého hrachu. Náš recept kombinuje obě varianty. Pokud polévku připravujete ze suchého hrachu a dopředu jej namočíte, bude polévka hotová rychleji. Velkým plusem je také to, že díky namáčení luštěniny nezpůsobují nadýmání. Vodu z namáčení je potřeba před vařením slít a vyměnit za jinou. Pokud máte pomalý hrnec, vaření hrachu si v něm usnadníte - hrách se bude vařit sice delší dobu, ale bez hlídání.

Jak uvařit hrachovou polévku

Hrachová polévka patří mezi tradiční jídla, která se připravují na Vánoce. Výbornou hrachovku si můžete uvařit podle následujícího receptu.

  1. Na 4 porce polévky budete potřebovat 300 g žlutého loupaného hrachu, 1 mrkev, 1 sterilovaný hrášek (210 g), 1 lahůdkovou cibulku i s natí, 4 stroužky česneku a sůl. Na doplnění a obohacení polévky využijete hrst naklíčených fazolek mungo.
  2. Propláchnutý hrách zalijte vodou a vařte až do změknutí. Když je hrášek změklý, posolte jej.
  3. Pak hrášek rozmixujte tyčovým mixérem na kaši a podle potřeby doplňte vodou na požadovanou hustotu polévky. Hrachovku není potřeba zahušťovat moukou, po rozmixování je výborná bez dalšího zahuštění.
  4. Tip 1: Polévku můžete naředit vodou nebo také vývarem. Výborný je zeleninový, ale pokud preferujete masový, můžete použít i ten.
  5. Dále přidejte mrkev nakrájenou na tenká kolečka, ta polévce dodá pěknou barvu, a ještě chvilku polévku s mrkví povařte.
  6. Na závěr přidejte prolisovaný česnek, hrášek bez nálevu, naklíčené fazole a najemno nakrájenou cibuli. Polévku již nevařte, ale nechte ji chvíli stát, aby se chutě propojily.
  7. Tip 2: Polévku můžete ještě dochutit. Oblíbeným kořením je majoránka, přidat můžete také saturejku, případně drcený kmín. Na talíři ji lze posypat nadrobno nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.

Celý postup vaření hrachové polévky můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu.

Pokud si přejete hrachovou polévku ještě vydatnější, můžete ji podávat s krutony, které dáte na stůl do misky, aby si každý mohl nandat po libosti. Nejlepší jsou ještě mírně křupavé, nerozmočené v polévce.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky