Jak uvařit hrachovou polévku? Vyzkoušejte ji podle videa. Zaručeně si pochutnáte
Hrachová polévka je báječné, syté a jednoduché jídlo. Navíc levné a výživné. Receptů na hrachovku je celá řada, polévka podle toho našeho je doplněná sterilovaným hráškem a mrkví, díky tomu je krásně barevná a chutná báječně. Pojďte si ji s námi vyzkoušet.
Jak uvařit hrachovou polévku
Hrachová polévka patří mezi tradiční jídla, která se připravují na Vánoce. Výbornou hrachovku si můžete uvařit podle následujícího receptu.
- Na 4 porce polévky budete potřebovat 300 g žlutého loupaného hrachu, 1 mrkev, 1 sterilovaný hrášek (210 g), 1 lahůdkovou cibulku i s natí, 4 stroužky česneku a sůl. Na doplnění a obohacení polévky využijete hrst naklíčených fazolek mungo.
- Propláchnutý hrách zalijte vodou a vařte až do změknutí. Když je hrášek změklý, posolte jej.
- Pak hrášek rozmixujte tyčovým mixérem na kaši a podle potřeby doplňte vodou na požadovanou hustotu polévky. Hrachovku není potřeba zahušťovat moukou, po rozmixování je výborná bez dalšího zahuštění.
- Tip 1: Polévku můžete naředit vodou nebo také vývarem. Výborný je zeleninový, ale pokud preferujete masový, můžete použít i ten.
- Dále přidejte mrkev nakrájenou na tenká kolečka, ta polévce dodá pěknou barvu, a ještě chvilku polévku s mrkví povařte.
- Na závěr přidejte prolisovaný česnek, hrášek bez nálevu, naklíčené fazole a najemno nakrájenou cibuli. Polévku již nevařte, ale nechte ji chvíli stát, aby se chutě propojily.
- Tip 2: Polévku můžete ještě dochutit. Oblíbeným kořením je majoránka, přidat můžete také saturejku, případně drcený kmín. Na talíři ji lze posypat nadrobno nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Celý postup vaření hrachové polévky můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit fazole v pomalém hrnci? Jednoduché vaření nám ušetří čas u sporáku, přestože trvá dlouho
Jak tráví Štědrý den Lucie Borhyová? Máme kapra i řízky a nesmí chybět maďarský bramborový salát od babičky, říká
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Komentáře