Hrachová polévka s párkem podle ČSN: Recept na sytou polévku se hodí mít po ruce
Hrách je skvělou surovinou. Tato luštěnina je výživná, vydatná a v neposlední řadě levná. Oblíbeným zpracováním hrachu je pak polévka, na které si pochutná i ten největší milovník uzenin - stačí do ní přidat párek.
Máte chuť na luštěninové jídlo, ale nevíte, co uvařit? Připravte si lahodnou hrachovou polévku, která vás podle druhu použitého hrachu může lákat sytě zelenou nebo jemně nažloutlou barvou. Podle ČSN se vám zcela jistě povede.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hrachovou polévku s párkem podle ČSN
K přípravě 4 porcí této tradiční polévky potřebujete: 160 g hrachu, 40 g tuku, 1 menší cibuli, 40 g hladké mouky, mletou papriku a majoránku podle chuti, 1–2 stroužky česneku, 80 g jemných párků, sůl a polévkové koření.
- Hrách přeberte a několikrát pečlivě propláchněte, namočte a nechte odpočinout, aby dobře nabobtnal (doba záleží na druhu hrachu).
- Nabobtnalý hrách uvařte doměkka ve vodě, ve které se máčel a prolisujte ho (to však není nutné, záleží na vašich preferencích).
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, poté ji na tuku osmahněte dorůžova a zasypte prosátou moukou - připravíte tak cibulovou zásmažku. Do té následně zamíchejte mletou sladkou papriku a majoránku.
- Za neustálého šlehání zalijte zásmažku vlažnou vodou, uveďte ji do varu a za občasného promíchání vařte alespoň 20 minut pro odstranění moučné chuti.
- Česnek utřete společně se solí.
- Ke konci dané doby varu přidejte hrách, utřený česnek a polévku krátce povařte. Pokud toužíte po dokonale jemné konzistenci, proceďte hrachovou polévku přes hustý cedník.
- Párky nakrájejte na jemná kolečka (případně je i předem oloupejte) a přidejte je do polévky. Tu následně dochuťte polévkovým kořením podle vaší chuti a nechte krátce povařit.
Mohlo by vás zajímat
TIP: Aby byly párky v polévce lepší a nerozvařily se v ní, stačí je po nakrájení osmahnout na trošce tuku dozlatova - kůrčička je zpevní a budou chutnější. Také je však můžete do polévky přidávat až těsně před podáváním nebo je zcela vynechat a nahradit je opečenou slaninou, křupavými krutonky nebo smaženým hráškem.
Máte speciální vychytávky, kterými pravidelně vylepšujete chuť luštěninových polévek? Podělte se o ně v komentářích pod článkem. Pro inspiraci vám přinášíme názorný videorecept na hrachovou polévku zase trošku jinak. Dobrou chuť.
Komentáře