Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrášek je úplně nejlepší čerstvý, hned u záhonu. Co ale nesníme, to buď co nejdříve zpracujeme při vaření nebo zmrazíme na pozdější spotřebu. Hrášek je velmi chutný a možností, jak ho zpracovat, je mnoho.

Při sklizni hrášku je potřeba odhadnout tu správnou dobu. Nesklízíme ho příliš brzy, protože by byl ještě malý, ale ani pozdě, protože by už začínal zasychat , tvrdnout a ztrácet šťavnatost. Správně sklizený hrášek je lahůdkovou zeleninou, vhodnou do polévek, omáček, salátů, rizot i zapékaných jídel.

Polévky s mladým hráškem

Hrášek je výtečnou zeleninou do zeleninových polévek. Můžete vyzkoušet hráškovou polévku s křupavými krutonky podle Pohlreicha, letní polévku s hráškem i kombinaci hrášku s cuketou a sýrem. Pokud vám hrášek dorůstá na zahradě a nespotřebujete ho zasyrova, využijte alespoň část k uložení do mrazničky, výborně se hodí do zeleninových polévkových směsí.

Hrášek na talíři

Hrášek s mrkví ve smetanové omáčce je dobrotou našeho dětství a výborně chutná s novými bramborami. Vyzkoušejte i další hráškové kombinace, třeba s cuketou a Nivou, nebo s květákem, cizrnou a fazolkami. Hrášek je nepostradatelnou součástí rizot, které obohatí nejen svou chutí, ale i krásnou svěží barvou. Stejně tak bramborové saláty bez hrášku by nebyly to pravé. 

Hrášek a kuřecí maso

Hrášek výborně doplní různé masové pokrmy. S kuřecím masem chutná výtečně, ať už se jedná o zapečená jídla (např. v troubě pečené kuřecí prsní maso s hráškem a mrkví) nebo jemně pikantní omáčky, které se výborně hodí k bramborám i k rýži.

Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet báječný hráškový krém

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky