Jak zpracovat hrozny? Uvařte si z něj netradiční džem, lahodný sirup nebo připravte kandované hrozny
K podzimu neodmyslitelně patří v některých koutech naší republiky sběr hroznů a vinobraní. Tyto malé kuličky obsahují velké množství vitamínů skupiny B a také cenné minerální látky. Konzumace hroznů pomáhá při depresi, únavě či stresu a červené hrozny příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Slupky jako bonus nabízí velké množství vlákniny, která je důležitá pro naše střeva.
To, že má hroznové víno pozitivní účinky na naše zdraví, je známo po staletí. Abyste měli každoročně k dispozici tuto zdravou a šťavnatou pochoutku, nemusíte vlastnit přímo vinohrad, stačí vám několik sazenic a o ty se pečlivě starat. Zároveň dokáže vinná réva krásně obrůst venkovní posezení a zútulnit zahradu - tedy další bonus navíc.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování révy
Réva je teplomilná rostlina, proto se jí daří v teplých polohách na dobře osluněných místech. Při výsadbě v zahradě jí bude dobře například u jižní či jihovýchodní strany zdi nebo plotu, kam svítí většinu dne slunce a je chráněná před severním větrem. Sazenice je nejvhodnější vysazovat na jaře zhruba od poloviny dubna do poloviny května.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít víno v kuchyni
Když se řekne hroznové víno, je více než jasné, že každý pomyslí na lahodnou tekutinu, která se z něj vyrábí. Někdo dá přednost skleničce bílého vína, jiní kupříkladu hřejivému svařáku. Víno se také báječně hodí do základů dušených pokrmů především ze zvěřiny či hovězího masa. Využití najdou dokonce vinné listy a to při nakládání okurek (kvašáků).
Jak využít víno na sladký způsob
Vylisujte si hroznovou šťávu, která je pro náš organizmus blahodárná a pročišťující, nebo ji také svařte s cukrem na domácí sirup. Naplňte si špajz na zimu a zpracujte hrozny na oblíbenou marmeládu či kompot. Z menších bobulí usušte tradiční rozinky. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, vyrobte si kandované hrozny, které jsou skvělé jako drobná sladkost nebo nakrájené do dezertů.
Jak vy připravujete své domácí pochoutky z hroznového vína? Pokud máte speciální recept nebo zajímavou radu, budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti v komentářích. Na závěr pro vás máme video-recept na skvělá hovězí líčka na víně. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
V akci: Vinná klobása může směle nahradit kapra či řízek. Stačí si jen vybrat z jednoduchých a rychlých receptů
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Komentáře