Jak uvařit hrušková povidla podle našich babiček. Vyzkoušejte je bez cukru
Tuto dobrotu připravujeme především ze švestek, ale dají se uvařit i z jiného ovoce, třeba z borůvek, jablek nebo hrušek. Čím lepší a vyzrálejší použijeme ovoce, tím budou povidla chutnější. Přitom ale proti džemu obsahují méně přidaného cukru, někdy dokonce žádný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hrušková povidla podle našich babiček
Nejprve pro vás máme inspiraci z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové. Její slova nás sice přenesou do první poloviny minulého století, ale hrušky chutnají pořád stejně sladce.
- Šťavnaté oprané hrušky rozkrájíme, zbavíme jadřinců, vložíme do kastrolu, podlijeme oslazenou vodou, přikryjeme poklicí a udusíme do měkka.
- Pak poklici odstraníme a stále míchajíce uvaříme je do husta.
- Přidáme cukr a znovu uvaříme do husta.
- Horká povidla nalijeme do horkých sklenic, studená povážeme pergamenem a sterilizujeme při 100 °C 10 minut.
- Takto si připravíme též jablková povidla.
- Obojí povidla nemusíme sterilizovati, ale pak je musíme dosti brzo spotřebovati, neboť se snadno kazí.
- Tip: Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměníme, aby rozžhavená plotna nám nepálila na ruku. Vařečku máme s dlouhým držadlem, aby nás zavařenina nepostříkala a nespálila.
Jak uvařit hrušková povidla bez cukru
Povidla si můžete připravit podle oblíbeného receptu z našeho receptáře, aniž byste do nich přidávali cukr. Správně uvařená hrušková povidla jsou trvanlivá, proto vydrží i několik let.
- Hrušky umyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme stopky a jádřince. Slupky ponecháme.
- Narovnáme je na velký pekáč, přikryjeme a vložíme do trouby.
- Dusíme při 180 °C po dobu cca 2–4 hodiny. Občas promícháme. Hrušky se vydusí na polovinu.
- Po vychladnutí je umeleme na masovém mlýnku.
- Plníme do sklenic pomocí nálevky. Očistíme hrdla a uzavřeme víčkem.
- Sterilujeme 45 minut od bodu varu.
- Tip: Tato povidla se nejlépe připravují z méně šťavnatých hrušek. Máslovky jsou hodně šťavnaté, proto je potřeba šťávu během dušení odebírat.
Na postup se můžete ještě podívat v následujícím videu:
Jak připravujete hrušková povidla vy? Hrušky na zahradách právě dozrávají a bude potřeba je zpracovat. Těšíme se na vaše rady, napsat je můžete do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vařily povidla naše babičky? Máme pro vás rady a tipy ze starých kuchařek
Frgály jsou oblíbené velké koláče s různými náplněmi a drobenkou. Dají se koupit, ale můžeme si je snadno upéct sami
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Komentáře