Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit hrušková povidla podle našich babiček. Vyzkoušejte je bez cukru

Tuto dobrotu připravujeme především ze švestek, ale dají se uvařit i z jiného ovoce, třeba z borůvek, jablek nebo hrušek. Čím lepší a vyzrálejší použijeme ovoce, tím budou povidla chutnější. Přitom ale proti džemu obsahují méně přidaného cukru, někdy dokonce žádný.

Využití povidel je široké a mnozí jim rádi dají přednost před marmeládou. Povidla jsou skvělou variantou na náplně nejrůznějších moučníků. Plát těsta povidly před pečením potřeme (např. oblíbené frgály), případně ještě doplníme tvarohovou vrstvou a pak posypeme drobenkou. Povidly plníme koláče a malé koláčky, šátečky a další chutné moučníky, ať už z kynutého nebo listového těsta i z celé řady dalších oblíbených těst. Navíc povidla jsou skvělá  k potírání lívanců a palačinek, na ochucení bílého jogurtu nebo jen k namazání pečiva.

Hrušková povidla podle našich babiček

Nejprve pro vás máme inspiraci z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové. Její slova nás sice přenesou do první poloviny minulého století, ale hrušky chutnají pořád stejně sladce

  • Šťavnaté oprané hrušky rozkrájíme, zbavíme jadřinců, vložíme do kastrolu, podlijeme oslazenou vodou, přikryjeme poklicí a udusíme do měkka.
  • Pak poklici odstraníme a stále míchajíce uvaříme je do husta.
  • Přidáme cukr a znovu uvaříme do husta.
  • Horká povidla nalijeme do horkých sklenic, studená povážeme pergamenem a sterilizujeme při 100 °C 10 minut.  
  • Takto si připravíme též jablková povidla.
  • Obojí povidla nemusíme sterilizovati, ale pak je musíme dosti brzo spotřebovati, neboť se snadno kazí.
  • Tip: Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměníme, aby rozžhavená plotna nám nepálila na ruku. Vařečku máme s dlouhým držadlem, aby nás zavařenina nepostříkala a nespálila.

Jak uvařit hrušková povidla bez cukru

Povidla si můžete připravit podle oblíbeného receptu z našeho receptáře, aniž byste do nich přidávali cukrSprávně uvařená hrušková povidla jsou trvanlivá, proto vydrží i několik let.

  1. Hrušky umyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme stopky a jádřince. Slupky ponecháme.
  2. Narovnáme je na velký pekáč, přikryjeme a vložíme do trouby
  3. Dusíme při 180 °C  po dobu cca 2–4 hodiny. Občas promícháme. Hrušky se vydusí na polovinu.
  4. Po vychladnutí je umeleme na masovém mlýnku.
  5. Plníme do sklenic pomocí nálevky. Očistíme hrdla a uzavřeme víčkem. 
  6. Sterilujeme 45 minut od bodu varu.
  7. Tip: Tato povidla se nejlépe připravují z méně šťavnatých hrušek. Máslovky jsou hodně šťavnaté, proto je potřeba šťávu během dušení odebírat.

Na postup se můžete ještě podívat v následujícím videu:

Jak připravujete hrušková povidla vy? Hrušky na zahradách právě dozrávají a bude potřeba je zpracovat. Těšíme se na vaše rady, napsat je můžete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky