Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zkuste s námi uvařit báječný hruškový džem. Poradíme, jak při výrobě postupovat
Zdroj: Toprecepty

Povidla mají výhodu zavařeniny bez přidání cukru, po zavaření slouží jako výtečný polotovar při pečení moučníků. Naproti tomu je džem moc dobrý jako pomazánka na chléb nebo pečivo. Jeho chuť můžete ještě vylepšit.

Hruškový džem lze uvařit jako každý jiný džem a rozvařené ovoce zahustit želírovacím cukrem nebo pektinem. Aby džem nebyl fádní, můžete ho dochutit, ozvláštnit a vylepšit kořením nebo karamelem.

Jak připravit hruškový džem

Na náš džem si připravte 1 kg hrušek, 150 ml vody nebo neslazeného moštu z hrušek nebo jablek, 500 g želírovacího cukru, šťávu z 1 citrónu.

  • Hrušky oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kostičky.
  • Polijte je citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
  • V tekutině rozduste hrušky doměkka.
  • Tip 1: Hrušky dolaďte kořením podle chuti, např. skořicí, hřebíčkem, vanilkou, badyánem. Také ochucení bylinkami (např. meduňka, levandule) je zajímavé.
  • Zahustěte želírovacím cukrem podle návodu na sáčku.
  • Tip 2:  Z 250 g krupicového cukru předem připravte karamel, do kterého dáte mošt i hrušky a společně vše podusíte doměkka. Želírovacího cukru pak stačí jen 250 g. Džem díky karamelu získá pěknou barvu i lepší chuť.
  • Lijte do připravených suchých a horkých sklenic, uzavřete víčkem a na 5 minut otočte na víčko.
  • Zchladlé sklenice popište a uložte ve sklepě nebo spíži.

1. místo

Kromě džemu můžete připravit také hrušková povidla podle našeho videoreceptu. Nepotřebujete na ně ani cukr, ani žádný konzervant.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky