Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uskladnit a zpracovat hrušky. Mají pestré využití - od moučníků po pálenku
Zdroj: Pixabay

Hrušní existuje asi 1500 druhů, ale pěstuje se jich jen několik desítek s vyššími výnosy. Hrušky díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou ceněným ovocem pro redukční diety. mají mnoho draslíku, působí proto močopudně. Syrové jsou hůře stravitelné, vařené již lépe. Obsahují málo sodíku a chlóru, proto se dobře uplatňují v neslaných dietách. Jsou též doporučovány při chorobách krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Vitaminů obsahují poměrně málo, přesto jsou pro zdraví prospěšné.

Hrušky se dělí podle odrůd a doby dozrávání na letní, podzimní a zimní, přičemž ty zimní jsou nejvíc trvanlivé, ale nevydrží tolik, co jablka. Letní a podzimní odrůdy pro skladování sklízíme před plnou zralostí (tzv, podtržené), během krátké doby dozrají.

Jak hrušky skladujeme?

Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které naopak sklízíme plně dozrálé, jinak nedozrají a vadnou. Zimní odrůdy při skladování snesou až -1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost.

 
Hrušky se často suší (celé, díly či plátky) a ze sušených se mele prášek zvaný pracharanda, kterým se posýpají knedlíky, lívance, vdolky nebo koláče.
 

Jak hrušky zakonzervujeme?

Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijeme na moučníky, dezerty a padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Takovou dřeň můžeme i zamrazit.

 

Komentáře

Další tipy a triky