Husa nebo kachna? Kterou si vybrat na přípravu slavnostního menu a jak se liší
Pečená husa nebo kachna jsou oblíbeným svátečním jídlem, které mnohdy nechybí ani v adventním období. Jaký je ale mezi nimi rozdíl a která drůbež je vhodnější na pečení? To si řekneme v následujících několika řádcích.
Husí nebo kachní pečínka je vybranou pochoutkou pro mnohé z nás. Symbolizuje hojnost po úspěšném hospodářském roce. Přestože kachna i husa patří mezi vodní drůbež, jejich maso je rozdílné. Pojďme si tyto rozdíly vyjmenovat.
Mohlo by vás zajímat
Husa nebo kachna?
Husí a kachní maso je rozdílné a liší se v několika ohledech.
- Husa je větší než kachna, dosahuje hmotnosti až 8 kg. Oproti tomu dobře krmený kačer mívá okolo 4 kg.
- Kachní maso je tučnější, po upečení chutnější a šťavnatější. Husí je naopak dietnější, obsahuje více bílkovin a má tendenci se při pečení vysušovat, podobně jako králičí maso.
- Huse i kachně svědčí delší tepelná úprava, mohou se péct na nižší teplotu klidně celou noc. Maso je pak křehké a šťavnaté.
- Husí játra se dobře hodí na přípravu různých paštik a za naprostou delikatesu jsou považována foie gras, tedy ztučnělá játra.
- Také husí sádlo je velmi ceněnou surovinou, protože je nejzdravější ze všech živočišných tuků.
Připravte si podle našeho videoreceptu tradiční svatomartinskou husu a dopřejte své rodině skutečně slavnostní pokrm.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře