Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená husa nebo kachna jsou oblíbeným svátečním jídlem, které mnohdy nechybí ani v adventním období. Jaký je ale mezi nimi rozdíl a která drůbež je vhodnější na pečení? To si řekneme v následujících několika řádcích.

Husí nebo kachní pečínka je vybranou pochoutkou pro mnohé z nás. Symbolizuje hojnost po úspěšném hospodářském roce. Přestože kachna i husa patří mezi vodní drůbež, jejich maso je rozdílné. Pojďme si tyto rozdíly vyjmenovat.

Husa nebo kachna?

Husí a kachní maso je rozdílné a liší se v několika ohledech.

  • Husa je větší než kachna, dosahuje hmotnosti až 8 kg. Oproti tomu dobře krmený kačer mívá okolo 4 kg.
  • Kachní maso je tučnější, po upečení chutnější a šťavnatější. Husí je naopak dietnější, obsahuje více bílkovin a má tendenci se při pečení vysušovat, podobně jako králičí maso.
  • Huse i kachně svědčí delší tepelná úprava, mohou se péct na nižší teplotu klidně celou noc. Maso je pak křehké a šťavnaté.
  • Husí játra se dobře hodí na přípravu různých paštik a za naprostou delikatesu jsou považována foie gras, tedy ztučnělá játra.
  • Také husí sádlo je velmi ceněnou surovinou, protože je nejzdravější ze všech živočišných tuků.

Připravte si podle našeho videoreceptu tradiční svatomartinskou husu a dopřejte své rodině skutečně slavnostní pokrm.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky