Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indiánky jsou lehkým, nadýchaným retro cukrářským výrobkem, který se skládá z našlehaného bílkového sněhu na kulatém piškotu, politého čokoládovou nebo fondánovou polevou v různých barvách.

Zákusky indiánky můžeme koupit v obchodě, zabalené v krabici po několika kusech. Jsou k dostání v cukrárně, kde si můžeme vybrat barvu polevy. Ale ty nejlepší a nejchutnější indiánky připravíme doma ze zbylých bílků a v různých tvarech.

Jak připravit indiánky

Přípravu nesmíme podceňovat, aby se indiánky povedly hned napoprvé:

  • Připravíme si piškoty, které tvoří podstavec pro zákusek. Máme tři možnosti - kulaté dětské piškoty, doma upečené buflery nebo křehké cookies.
  • Z bílků vyšleháme ve vodní lázni jemný a nadýchaný sníh. Díky horké lázni budou indiánky pevné a sníh ani po několika hodinách nezřídne.
  • Na polevu si připravíme čokoládu, kterou později rozpustíme a přelijeme do hrnečku, do kterého budeme indiánky namáčet.
  • Na podnos umístíme mřížku, na kterou budeme indiánky odkládat - čokoládu, která z nich steče, totiž můžeme ještě použít.

Jak stříkat sněhovou hmotu

Sníh naplníme do cukrářského sáčku a zajistíme ho gumičkou:

  1. Sáčku ustřihneme špičku nebo předem vložíme zdobičku s kulatým otvorem. Na piškot nastříkáme spirálu o 4–5 patrech, která se zužuje do špičky.
  2. Velkým otvorem nastříkáme směrem na střed jednotlivá patra opakovaným zmáčknutím sáčku tak, aby posledním zmáčknutím vznikla špička.
  3. Ozdobně řezanou zdobičkou nastříkáme na piškot bílkový sníh tvar kuželu. Někdo preferuje indiánky se spoustou ostře řezaných hran a hranek.
  4. Indiánky naskládáme na podnos a necháme je zaschnout, dokud jejich povrch nepřestane lepit.

Jak namáčet indiánky v polevě

Připravíme si polevu, s kterou polijeme zaschlé tvary:

  • Pokud použijeme fondánovou polevu, obarvíme ji jedlou potravinářskou barvou - nejčastěji žlutou nebo růžovou.
  • Indiánky uchopíme za piškot a špičkou dolů je ponoříme do čokolády nebo polevy. Vytáhneme je, necháme okapat a odložíme na mřížku.
  • Všechny indiánky naskládáme na mřížku a polijeme je rozpuštěnou čokoládou nebo polevou pomocí lžíce nebo přímo z hrnečku.
  • Ještě před zaschnutím polevy můžeme indiánky posypat barevným máčkem, čokoládovými hoblinkami nebo je pocákat jinak barevnou polevou.

Sladké drobečky

Ušlehaný sníh před nastříkáním na piškoty ochutíme - nejčastěji používáme citrónovou šťávu, potravinářská aromata nebo propasírovanou ovocnou marmeládu. Podle použité příchutě mají indiánky také barvu - díky marmeládě jsou růžové, díky vaječnému koňaku žluté, ale jejich tradiční barvou je zářivě bílá.

Komentáře

Další tipy a triky