Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indické zeleninové kari může jíst i vegetarián - jde o pokrm bez masa, zato plný chutné voňavé barevné zeleniny s výrazným pálivým kořením, který se podává s rýží nebo s čočkou.

S indickým kari na nás dýchnou exotické dálky - přitom je jeho příprava tak snadná a rychlá, že si ho můžeme připravit doma z ingrediencí, které jsou dostupné v každém supermarketu. S kari budeme mít Indii ve své vlastní kuchyni.

Co si připravit na indické zeleninové kari

Stačí si koupit pár surovin, které budeme potřebovat:

  • Zeleninu rozdělíme na kousky, které nám budou velikostí vyhovovat - růžičky květáku a brokolice, plátky lilku a cukety, papriku, rajčata, hrášek, zázvor.
  • Do míchaného kari patří rýže, brambory, červená čočka, cizrna, fazole, mungo, quinoa nebo sójové boby - používáme luštěniny, které máme rádi.
  • Samotné kari podáváme s basmati rýží, květákovou rýží, s luštěninami nebo s pšeničnými chlebovými plackami.
  • Indické koření, kterým pokrm dochutíme, může být různé, ale nejčastěji je to kari, které se skládá z asi 25 druhů koření; kurkuma, kardamom, pepř, chilli a jiné.

Jak připravit indické zeleninové kari

Dáme vařit rýži nebo luštěniny spolu s kořením (hřebíček, chilli, kari):

  • Do základu si pokrájíme cibuli, česnek a pálivou papričku, které orestujeme na oleji. Postupně přihodíme kousky zeleniny - jako poslední vložíme rajčata.
  • K zelenině přidáme hrst rozinek a oříšků (kešu, arašídy), posypeme kořením, promícháme a trochu podlijeme vodou. Dusíme 10 minut pod pokličkou.
  • Pokrm zalijeme plnotučným kokosovým mlékem, zamícháme, necháme vydusit do potřebné hustoty a už jen dochutíme kořením, popřípadě solí. 
  • Kari podáváme v misce s rýží nebo jinou přílohou, posypané čerstvým nasekaným koriandrem a pro fajnšmekry i s najemno nasekanou pálivou papričkou.

Podle našeho videa si můžete připravit jednu z alternativ indického zeleninového kari:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky