Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indický běžec je lehké plemeno kachny domácí, která prakticky nelétá a chová se především pro produkci vajec a na maso. Příjemným bonusem je i její pozitivní vliv na zahradu, kterou udržuje bez slimáků a plzáků.

Kromě toho jsou běžci velmi líbivá zvířata. Jejich vzpřímená chůze působí roztomile a na zahradě je vždy živo, protože běžci neustále shání potravu a pobíhají sem a tam. Na krmivo nejsou nároční, přes léto si postačí s tím, co najdou na zahradě. Napasou se na trávě či jetelu a posbírají žížaly, slimáky i jiné plže.

Využití indických běžců nejen v kuchyni

Indičtí běžci jsou ozdobou dvorku, jsou užiteční na zahrádce a dobře zpracovatelní i v kuchyni.

  • Kačenka snáší 180–200 vajec ročně, tyto vejce můžeme používat v kuchyni stejně jako slepičí vejce. 
  • Kachní vejce obsahuje více vápníku, tuku i proteinů. Vejce by mělo projít řádnou tepelnou úpravou a nedoporučuje se ho konzumovat syrové nebo nedostatečně uvařené, kvůli zvýšenému riziku salmonely, což ale platí u veškeré vodní drůbeže.
  • Vejce se výborně hodí na pečení, mají velký a výrazně oranžový žloutek, který dodá těstu krásnou barvu.
  • Maso z běžce zpracováváme stejně, jako jiné kachní maso. Nejčastěji se ale peče v celku, protože se jedná o poměrně malého ptáka. Vynikající z tohoto masa je také polévka.
  • Na zahradě nám indičtí běžci pomáhají regulovat stav slimáků a plzáků, tuto potravu si neúnavně po celý den shánějí.

Pokud se rozhodnete pro chov této vodní drůbeže, budete mít o zábavu postaráno. Úskalí možná přijde při jejich porážce a následném škubání, které je u vodní drůbeže náročnější. Odměnou vám ale bude chutná kachní pečínka. Jak při pečení postupovat, to poradí následující videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více