Jak udělat nejlepší išelské dortíčky? Skvělé cukroví s vůní skořice, ořechů a čokolády zvládnou podle názorného videa i začátečníci
Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví a z podnosů obvykle mizí mezi prvními. Pečou se z křehkého kakaového těsta, upečená kolečka se slepují krémem, často ořechovým, máčí v rozpuštěné čokoládě a zdobí půlkou ořechu nebo mandle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat išelské dortíčky
Oblíbené cukroví připravíme podle názorného videa:
- Na těsto potřebujeme 420 g hladké mouky, 40 g kakaa, 140 g cukru moučka, 280 g másla nebo Hery, 80 g mletých oříšků, 1 vejce, trochu citronové kůry a na špičku nože mleté skořice.
- Na krém potřebujeme 250 g másla, 3 vejce, 150 g cukru krupice.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu.
- Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Kolečka upečeme v troubě při teplotě 170 °C.
- Dále si připravíme krém: Nad párou vyšleháme vejce s cukrem, po vychladnutí je opatrně přidáme do vyšlehaného másla.
- Kolečka slepujeme tímto krémem a po vychlazení je namáčíme v čokoládě.
- Povrch ještě před ztuhnutím čokolády ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle, či mletými ořechy.
Ořechový krém do išelských dortíčků
Krém do náplně lze připravit také z mletých ořechů.
- Připravíme si 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 120 g práškového cukru, 2–3 lžíce jemné meruňkové marmelády (bez kousků ovoce), rum nebo esenci.
- Máslo našleháme s cukrem a přimícháme ostatní suroviny.
- Krém naneseme na upečená kolečka až po jejich vychladnutí, přikryjeme je dalším kolečkem a namáčíme do rozpuštěné čokolády.
- Ihned zdobíme např. půlkou vlašského ořechu, mandlí nebo lentilkou - dříve než čokoláda zatuhne.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Komentáře