Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velmi chutná a přitom jednoduchá italská kuchyně nabízí pokrmy, které dokonale využívají místní rostliny a chovná zvířata. Zvláště v chudých dobách se hospodyně skvěle naučily používat plané rostliny k nasycení svých rodin. Trochu jinak se vaří na severu v podhůří Alp a jinak na jihu s přístupem k moři.

V Itálii rádi stolují, mají dokonce pravidlo „Tutti a tavola“, tedy všichni ke stolu. Skladba menu i životního stylu je poměrně odlišná od našich zvyklostí. Italové si jídlo i život umí užívat, u jídla nespěchají. Jsou poměrně ortodoxní, co se týká kvality surovin i jejich zpracování.

Den v italském stylu

Den začíná snídaní v oblíbené kavárně na rohu s šálkem cappuccina a cornettem (obdoba croissantu). Ve 13 hodin mají přestávku na dlouhý oběd, na který (s následnou siestou) si dopřejí i 3 hodiny času.  Hodování začíná předkrmem, pokračuje prvním chodem.  Následuje druhý chod. Moučník nebo spíše dezert často vynechají nebo konzumují jen při hostinách, zato si neodepřou espresso (zásadně bez mléka) na vytrávení, mnohdy i sklenku vína. Po konci pracovní doby (nejdříve v 19 hodin) se scházejí na sklenku dobrého drinku (aperitivo) s něčím malým k zakousnutí. Večeře začíná nejdříve ve 20 hodin a na rozdíl od oběda je skromnější. Končí samozřejmě espressem a většinou i digestivem. O víkendech se schází celá rodina a hodují od pozdního oběda až do večeře. Všeho ale jedí malé porce, proto nebývají tlustí.

Italské předkrmy (Antipasti)

Většinu předkrmů tvoří pečivo s nakládanými pochoutkami v octu nebo oleji jako například olivy, rajčata, artyčoky. Oblíbená je sušená šunka (prosciutto) podávaná s kousky žlutého melounu, masité (carpaccio) nebo rybí předkrmy. Neméně oblíbené jsou také nejrůznější obložené topinky (bruschetti, crostini), jako předkrm se podávají též placky z chlebového těsta (pizza, focaccia, piadine), rovněž různé saláty jako caprese, caponata, panzanella apod. Na stole bývá vždy několik různých předkrmů, aby si stolovníci mohli vybrat.

První chod (primi piatti)

První chod je podáván v hlubokém talíři. Bývají to nejčastěji těstoviny s některou z jednoduchých omáček. Množstvím druhů těstovin a různých omáček jsou Italové proslulí. Na omáčky využívají obvykle bylinky a zeleninu. Kromě těstovin často nabízejí risotto, krémovou směs rýže dušené spolu se zeleninou, houbami nebo masem, bylinkami apod. Různými druhy risotta jsou také vyhlášení. Oblíbeným chodem jsou i drobné bramborové nočky (gnocchi) s omáčkami podobnými jako na těstoviny. Jako první chod podávají i polévku, ale poněkud jinou, než známe od nás. Většinou je velmi sytivá, plná luštěnin a (nebo) zeleniny.

Druhý chod (piatti secondi)

Druhým chodem bývá většinou maso nebo ryby. Jejich úprava bývá jednoduchá, ale rafinovaně lahodná. Hlavní chod by se měl s předkrmy a prvním chodem doplňovat. Pokud je první chod sytý a tučnější, druhý bývá odlehčený a naopak. Konzumují maso hovězí, vepřové i kuřecí. Oblíbené je tzv. mladé maso (králičí, jehněčí, telecí), které je tam v řeznictvích běžně k dostání celoročně. V krajových kuchyních používají i vnitřnosti (dršťky, játra). Zajímavé jsou přílohy (contorni). Nejsou v našem stylu, ale většinu příloh tvoří pouze různými způsoby upravená sezonní zelenina nebo luštěniny, k některým pokrmům nabídnou risotto, pečené brambory, polentu, pečivo apod.

Moučníky a dezerty

V italských domácnostech se moc nepeče. Na složitější moučníky mají profesionální pekaře, u kterých si slavnostní moučník (panetone, colomba apod.) objednají a koupí. Hospodyně většinou upečou sušenky (např. cantuccini), koláč (crostata), častěji ale připravují nepečené dezerty (tiramisu, panna cotta apod.) nebo podávají ovoce či zmrzlinu.

Koření a byliny používané v Itálii

Hojné využívání bylin je pro středomořské země typické. Mnoho z nich tam roste planě úplně běžně, proto je tamní obyvatelé vždy k ochucení jídel používali. Kromě typické bazalky je oblíbený také rozmarýn, bobkový list (vavřín), estragon, tymián, šalvěj, oregano, fenykl, anýz. Díky lodní dopravě a koloniím se také mnoho koření dováželo. Proto Italové běžně odedávna používají vanilku nebo pepř a další koření z tropů.

Italská kuchyně se stala světovým fenoménem, často napodobovaným i inovovaným.

Přípravu pravého tiramisu vás krok za krokem naučí náš videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky