Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehané bílky jsou úžasnou surovinou, se kterou se dá dobře pracovat hlavně ve sladkém pečení. V mnoha případech nahradí sníh šlehačku, plní se jím kremrole, připravují se indiánky nebo lehké ovocné pěny.

Italský sníh, merinque, šlehačka - pod tímto názvem se skrývá nadýchaná bílá hmota ze šlehaných bílků, cukru a vody. Hlavní rozdíl mezi italským, francouzským a švýcarským sněhem je ve způsobu jeho zpracování a následném použití. 

Jak připravit italský merinque

Počítáme s dvojnásobným množstvím cukru proti bílkům:

  1. 150 g čistých bílků (u domácích vajíček použijeme týden staré bílky)
  2. 300 g krupicového cukru
  3. 60 ml vody na rozvar

Dvě třetiny cukru (200 g) svaříme s vodou na tzv. očko. Mezitím ušleháme bílky se zbylou třetinou cukru na pevnou pěnu. Jakmile je rozvar dostatečně hustý, nalijeme ho pomalým pramínkem do směsi a stále šleháme, dokud není sníh vlažný a pevný.

Italský sníh využijeme při přípravě indiánků, makronek, pusinek, krémů na dorty, i do pohárů, k plnění zákusků a v mnoha dalších receptech.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky