Mozarella je italský jemný sýr, který má své stálé místo i v české kuchyni
Mozzarella se vyrábí z buvolího nebo kravského mléka. Je to měkký sýr, který se musí uchovávat v miskách v syrovátkové tekutině. Dá se lehce krájet nožem a jeho uplatnění v kuchyni je velmi univerzální.
Mozzarella má nasládlou mléčnou chuť a velmi jemnou konzistenci. Buvolí mozzarella je daleko jemnější a chutnější než kravská, ale pro nás méně dostupná. Nicméně je jen málo domácností, kde není mozzarella stále k dispozici.
Mohlo by vás zajímat
Kde se používá mozzarella
Sýr používáme v teplé i ve studené kuchyni:
- Ve studené kuchyni používáme mozzarellu do pomazánek a salátů typu Caprese nebo samostatně s olivovým olejem, solí a pepřem.
- V teplé kuchyni využijeme sýr k obložení a zapečení slaných koláčů a rolád i na tradiční italskou pizzu.
- Jako součást hlavních jídel můžeme mozzarellu smažit v trojobalu jako řízek, zapékat se zeleninou, s masem nebo s bramborami.
- V redukční dietě využijeme kladných vlastností mozzarelly - nízkých kalorických hodnot a vyššího obsahu vápníku.
Chutným salátem a předkrmem je salát Caprese, který se pyšní italskými barvami a rychlou, jednoduchou přípravou, jak můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Komentáře