Jablečná roláda: Nazývá se obrácená, protože těsto i náplň pečeme společně
Jablečná roláda z piškotového těsta je rychlým moučníkem, při kterém se těsto i náplň ze strouhaných jablek peče společně. Po upečení se piškotový plát zabalí, nechá vychladnout, pocukruje se a může se hned podávat.
Roláda se připravuje upečením piškotového plátu, potřením krémem nebo libovolnou náplní a zabalením do tvaru závinu. Obrácená jablečná roláda se připravuje jinak - tím, že se ovoce peče spolu s těstem, si ušetříme část práce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jablečnou roládu
Roládu připravíme během 5 kroků:
- Plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme máslem nebo olejem.
- Jablka očistíme, oloupeme, vyjmeme jádřince a nastrouháme nahrubo.
- Připravíme si těsto na piškotovou roládu podle osvědčeného receptu.
- Jablka rozložíme na plech, posypeme je skořicí, cukrem a rozinkami.
- Náplň zalijeme piškotovým těstem a dáme péct do trouby na 180 °C.
Jak dokončit jablečnou roládu
Hlídáme barvu povrchu těsta a když je světle hnědé, máme hotovo:
- Plech vyndáme z trouby a necháme ho chvíli vychladnout. Pak na moučník položíme pečicí papír nebo čistou utěrku a na ně podnos či další plech dnem vzhůru.
- Uchopíme plech s podnosem na obou stranách a rychle je otočíme. Sejmeme horký plech a odstraníme z moučníku papír. Necháme jablka chvíli "vydýchat", aby unikla pára.
- Plát s jablky nyní pomocí papíru nebo utěrky, které jsme použili k otočení, balíme od kraje do tvaru rolády, a tu hned přeneseme na dlouhý podnos. Moučník necháme úplně vychladnout.
- Roládu pocukrujeme a krájíme ji na silnější plátky, které pro lepší chuť můžeme ozdobit kopečkem šlehačky.
Pokud dáváte přednost roládě s krémem, nechte se při její přípravě inspirovat naším videem:
Komentáře