Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečná roláda z piškotového těsta je rychlým moučníkem, při kterém se těsto i náplň ze strouhaných jablek peče společně. Po upečení se piškotový plát zabalí, nechá vychladnout, pocukruje se a může se hned podávat.

Roláda se připravuje upečením piškotového plátu, potřením krémem nebo libovolnou náplní a zabalením do tvaru závinu. Obrácená jablečná roláda se připravuje jinak - tím, že se ovoce peče spolu s těstem, si ušetříme část práce.

Jak připravit jablečnou roládu

Roládu připravíme během 5 kroků:

  1. Plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme máslem nebo olejem.
  2. Jablka očistíme, oloupeme, vyjmeme jádřince a nastrouháme nahrubo.
  3. Připravíme si těsto na piškotovou roládu podle osvědčeného receptu.
  4. Jablka rozložíme na plech, posypeme je skořicí, cukrem a rozinkami.
  5. Náplň zalijeme piškotovým těstem a dáme péct do trouby na 180 °C.

Jak dokončit jablečnou roládu

Hlídáme barvu povrchu těsta a když je světle hnědé, máme hotovo:

  • Plech vyndáme z trouby a necháme ho chvíli vychladnout. Pak na moučník položíme pečicí papír nebo čistou utěrku a na ně podnos či další plech dnem vzhůru.
  • Uchopíme plech s podnosem na obou stranách a rychle je otočíme. Sejmeme horký plech a odstraníme z moučníku papír. Necháme jablka chvíli "vydýchat", aby unikla pára.
  • Plát s jablky nyní pomocí papíru nebo utěrky, které jsme použili k otočení, balíme od kraje do tvaru rolády, a tu hned přeneseme na dlouhý podnos. Moučník necháme úplně vychladnout.
  • Roládu pocukrujeme a krájíme ji na silnější plátky, které pro lepší chuť můžeme ozdobit kopečkem šlehačky.

Pokud dáváte přednost roládě s krémem, nechte se při její přípravě inspirovat naším videem:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky