Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert je zákusek, který je na oslavě podáván na konci hlavního jídla jako tzv. sladká tečka. Servírujeme ho ve skleničkách, miskách nebo v malých porcích, které jsou ozdobeny jako samostatné malé dortíky.

Jablka jsou hlavním českým ovocem možná i proto, že se dají skladovat a jsou dostupná po celý rok. V zimě sice koupíme i jiné ovoce z dovozu, ale jablka v našich kuchyních stále vedou a rozhodně se vyplatí mít je neustále ve spíži.

Jablka v nepečených dezertech

Předem podušená strouhaná jablka můžeme přidat do mnoha dezertů:

Rychlé pečené dezerty s jablky

V hlavní roli je jablko, ostatní ingredience ho pouze doplňují:

  • Jablíčka v županu je název pro jablka, zabalená a pečená v listovém těstě.
  • Z plátků jablek a listového těsta vytvoříme růžičky, které upečeme v troubě.
  • Z jablek a drobenky připravíme do formiček crumble, který nemá chybu.

Jablečné moučníky jako dezerty

Pečené jablečné moučníky připravujeme v každé domácnosti:

  • Rychlý štrúdl z listového těsta, plněný jablky, je klasickým jablečným zákuskem.
  • Křehký koláč s jablky se tváří jako obyčejný koláč, ale je naprosto jedinečný.
  • Buchta ze strouhaných jablek s čokoládovou polevou je vláčný, lehký řez.

Rady a tipy na závěr

Každý dezert je velmi důležité vkusně a chutně ozdobit. Někdy je to cukrová závěj a zelený lístek meduňky, jindy čokoládová nebo ovocná poleva, příště zase kousky čerstvého ovoce na kopečku šlehačky. Cukrářské zdobení se hodí na svatby a dětské oslavy, na menší oslavu můžeme talířky s dezertem ozdobit cákancem čokolády, kakaovým posypem nebo živými květy.
 
I z úplně obyčejného perníku můžeme vytvořit dezert. Stačí zvolit lehkou a nadýchanou variantu, kterou polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme jako malý dort. Inspiraci každý najde v našem videu:

Sladké drobečky

Dezerty na závěr menu mají za úkol ukončit stolování. Jíme je lžičkou nebo vidličkou. Jsou to jen malé kousky, které mají pohladit smysly každého hosta, nechat mu v ústech příjemně sladkou chuť a pocit, že by si dal klidně ještě jednu porci. Potom je to opravdu ta správná sladká tečka. Nemusí to být jen jablečné dezerty - možností je mnoho - ale jen jablka dají hostině ten správný český punc.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky