Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší jablečné štrúdly. Jednoduché záviny s vůní jablek a skořice vám zachutnají
Zdroj: Top recepty

Známe mnoho receptů na sladké štrúdly a záviny, jeden je chutnější než druhý. Často dáváme přednost rychle připraveným těstům. Pak už stačí nastrouhat jablka a můžeme se pustit do voňavého pečení. Jablečný štrúdl nám přijde určitě k chuti.

To nejlepší z jablek

Záviny a štrúdly s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky. I v našem receptáři je mnoho receptů na jejich přípravu. Každé těsto se chová jinak a proto se jednotlivé postupy liší. Všechny se však pečou dozlatova, jsou plné sladkých a chutných jablek a voní po skořici. Dávají se do nich často rozinky, mleté ořechy nebo mák.

Různá těsta na chutné záviny

Jeden plech štrúdlu je často málo, zvlášť když je nás doma více. Některé recepty jsou pracnější, jiná těsta máme připravená během chvilky. Mnohá těsta potřebují před rozválením odpočinout. Do jiných se přidává kypřící prášek. A další se připravují z kynutého těstaKynuté záviny pečeme s tvarohovou nebo makovou náplní.

Náplně do závinů

Rozválené pláty těsta plníme nastrouhanými nebo jemně nakrájenými jablky. Pokud jsou kyselejší, přisladíme je cukrem nebo rozinkami, které krátce spaříme horkou vodou. K ochucení použijeme vanilkový cukr a mletou skořici, kterou jemně poprášíme po rozložené náplni. Jablka pouští šťávu, proto je posypeme strouhankou, která může (ale nemusí) být osmažená. Kdo chce, přidá mletý mák nebo ořechy.

Další oblíbená těsta

Tažený štrúdl se připravuje z těsta, které nejprve necháme přikryté nahřát a poté vytáhneme tak, že je přes něj skoro vidět. Po upečení chutná velmi dobře. Listové těsto (zvlášť mražené) se vyplatí mít vždy po ruce a pečení z něj je záležitostí chvilky. Nekynuté těsto s droždím je základem pro zvlášť oblíbené záviny.

Upečený závin necháme vychladnout. Kdo chce, ještě ho pocukruje. Po vychladnutí, pokud vydržíme chvilku počkat, závin nakrájíme na úhledné řezy. Můžeme ho podávat jako chutné pohoštění, budou z něj mít radost děti i návštěva.

Komentáře

Další tipy a triky