Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S blížícím se koncem léta a nastupujícím podzimem začíná sklizeň jablíček. Kde se peče, tam často voní jablečné koláče, jablkové kompoty, štrúdl nebo také řezy jablečný sen, které se už směle mohou zařadit mezi zákusky.

Jablečný sen jsou řezy, které se skládají ze tří vrstev. Nejsou nijak složité na přípravu, spíše zaberou trochu více času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Moučník je lehký, krémový a přímo se rozpouští v ústech. Rozhodně si na něm pochutnáme. 

Jak připravit řezy "jablečný sen"

Každou vrstvu moučníku připravujeme zvlášť:

  1. Ušleháme 4 vejce s 1 hrnkem cukru do husté pěny. Přidáme 1/2 hrnku oleje a pak postupně přisypeme 2 hrnky polohrubé mouky s 1 kypřicím práškem. Pokud je těsto příliš husté, doladíme jeho konzistenci vodou. Do těsta můžeme přidat vanilku nebo citrónovou kůru, popřípadě část mouky nahradit kakaem. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme na 180 °C.
  2. Oloupeme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle - mělo by jich být 500 g, ale malé odchylky nevadí. Jablka zastříkneme vodou a posypeme 2 lžícemi cukru. Rozvaříme je a do horké směsi nalijeme 2 vanilkové pudinky, rozmíchané v 1 hrnku vody. Pilně mícháme, dokud není směs průzračná, a pak ji stejnoměrně nalijeme na upečený a vychladlý piškotový plát.
  3. Na vychladlý moučník naneseme krém. Ušleháme dvě 33% smetany se 2 plnými lžícemi cukru a ztužovačem šlehačky. Ještě lepší je kombinace smetany a mascarpone. Do šlehačky můžeme vmíchat tvaroh nebo kysanou smetanu, abychom dosáhli svěžejší chuti. Krém naneseme na jablka a uhladíme stěrkou, aby byl povrch rovný, nebo vidličkou vytvoříme vlny či mřížky.

Koláč na povrchu posypeme kakaem, strouhanou čokoládou nebo skořicí. Tuhý krém můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo posypat oříšky.

Jablečné řezy, které se podobají obrácenému koláči, si můžete připravit podle našeho videa. Nejsou tak lehké a nadýchané jako jablečný sen, ale stojí za to je také ochutnat:

Sladké drobečky

Jablečný sen můžeme připravit jako kulatý dort. Všechny ingredience jen narovnáme do velké dortové formy a po nanesení krému sejmeme ráfek. Dort ozdobíme kopečky šlehačky, kousky ovoce, oříšky a praženými mandlemi (ty mohou být i na bocích dortu).

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky