Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte málo času nebo málo zkušeností s pečením? Recept, který pro vás máme, určitě potěší i začátečníky. Štrúdly jsou sice skvělé, ale tento koláč je ještě snazší na přípravu, přitom chutí jim může konkurovat.

K podzimu patří jablečné koláče - můžete upéct chutný štrúdl nebo také jedinečné, ale pracnější hraběnčiny řezy. Zužitkujete do nich i padaná jablka a na koláč z úvodního videa jich použijete pořádnou dávku. Když budete chtít vrstvu jablečné náplně ještě navýšit, nezapomeňte kromě jablek přidat i vanilkový pudink

Jak upéct jablečný koláč

Jablečný koláč z našeho receptu se skládá ze dvou vrstev křehkého těsta, mezi kterými je jablečná vrstva, která krásně voní vanilkou

  1. Na těsto si připravte 400 g hladké mouky, 1 Heru (nebo máslo či Zlatou Hanu), dále prášek do pečiva, 5 lžic cukru moučka a 8 lžic mléka.
  2. Na náplň budete potřebovat 1 kg strouhaných jablek, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr a 10 lžic cukru krupice. Na potření povrchu máslo, vejce nebo mléko.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, můžete použít bezfosfátový. Dále přidejte změklý tuk, cukr a mléko. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, pracuje se s ním velmi dobře.
  4. Těsto rozdělte na polovinu
  5. Z první poloviny vyválejte placku, kterou rozložíte na vymazaný a vysypaný plech (nebo plech pokrytý pečicím papírem).
  6. Na těsto upravte náplň, kterou připravíte jednoduchým smícháním strouhaných jablek, pudinků (tzn. pudinkového prášku) a obou cukrů.
  7. Na náplň položte rozválenou druhou placku z těsta. Na několika místech ji propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení odcházet pára.
  8. Povrch potřete rozpuštěným tukem. Místo něho je možné použít i rozšlehaná vajíčka nebo mléko.
  9. Plech vložte do předehřáté trouby a moučník upečte při teplotě cca 190 °C. Jablka musí být řádně propečená, moučník postupně získá zlatavou barvu.
  10. Hned po vytažení z trouby moučník nekrájejte, ale raději počkejte, protože pudinková náplň teprve po vychladnutí ztuhne.
  11. Kdo chce, může moučník ještě pocukrovat.
  12. Tip: Do náplně můžete přidat strouhané nebo nasekané vlašské ořechy, případně i rozinky.

Podívejte se na celé znění receptu na křehký jablkový koláč, doporučujeme přečíst si také komentáře pod receptem. Dozvíte se v nich mnoho cenných rad, které vám pomohou tento výtečný koláč upéct bezchybně hned na první pokus.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky