Jahodové dorty: Dominuje jim jasně červená barva, svěží chuť a úžasná vůně
Dorty s jahodami patří mezi naše neojoblíbenější dezerty. Zimní jahody v obchodech jsou jen obyčejné ovoce - ale ty čerstvé a svěží ze zahrádky nebo ze stánku v nás nabuzují příjemné pocity z nastupujícího léta.
Jahody mají různé velikosti - při přípravě dortů toho využijeme nejen ke zdobení moučníků a dezertů, ale i k proložení jednotlivých vrstev, k ochucení krémů a při kombinování s jiným ovocem a ingrediencemi, například s čokoládou a želatinou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jahodovým krém
Jahody pokrájíme a rozmixujeme tyčovým mixérem:
- Pudinkový krém uvaříme z jahodového pudinku. Při šlehání s máslem a cukrem do něj lžičkou lijeme jahodové pyré a pak důkladně vyšleháme.
- Tvarohový krém ušleháme z tvarohu, cukru a rozmixovaných jahod. Pro jemnější chuť doplníme krém jogurtem nebo kysankou.
- Šlehačkový krém připravíme z ušlehané smetany a jahodového pyré. Pokud máme kousky jahod, vmícháme je do krému vařečkou.
Jak připravit krém s kousky jahod
Musíme počítat s tím, že jahodový krém je růžový, což vadí chlapečkům:
- Pro kluky a muže je vhodnější posypat malými kousky jahod jednotlivé pláty dortu, potřené krémem, které pak skládáme na sebe.
- Velké jahody, pokrájené na plátky a rozložené těsně vedle sebe na krém, tvoří při krájení červenou ovocnou vrstvu a hodí se pod želatinu.
- Pokud do šlehačky nebo tvarohu zamícháme kousky jahod vařečkou a navrstvíme na dort, vytvoříme při krájení pěknou mozaiku.
Jak ozdobit dort jahodami
Několik jahod můžeme nechat v celku, dort se tím opticky zvýší:
- Jahody ozdobně naklademe na povrch dortu s krémem. Použijeme jahody celé, rozpůlené nebo pokrájené na menší kousky.
- Jahody, namočené do rozpuštěné čokolády nebo fondánové polevy, vypadají jako pralinky a jsou krásnou dekorací.
- Jahodová mozaika, zalitá želatinou, připomíná sklo a je velice oblíbená. Jahody se mohou použít do krému i na dozdobení.
S čím kombinovat čerstvé jahody
Fantazii se zde meze nekladou:
- Jahody můžeme doplnit menšími kousky ovoce jiné barvy - použijeme např. maliny, borůvky, broskve, meruňky, ostružiny, kiwi, meloun.
- Kombinací jahod se zelenými lístky meduňky a živými kvítky (sedmikrásky, macešky) vytvoříme luxusní dezert.
- Jahody na dortu se stékanou polevou proložíme kousky čokolády, hoblinkami a ovocem namočeným do čokolády.
- Sladké jahodové omáčky nebo husté pyré dochutí šlehačku svěží nakyslou chutí ovoce (například dort Pavlova).
Sladké drobečky
Dort nemusí být jen piškotový - nepečené dorty ze smetanové směsi s kousky jahod můžeme připravit na základu z rozdrcených sušenek nebo piškotů. Pokud dort doplníme vrstvou ovoce, které přelijeme červenou želatinou, vytvoříme svěží, lehký moučník, kterému nikdo neodolá.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé ovoce v čokoládě: Luxusní dárek v podobě pralinek potěší nejen děti, ale i dospělé
Dort jako pod sklem: Zákusek ozdobený želatinou nejen, že skvěle chutná, ale taky krásně vypadá
Snadný nepečený jahodový dort: O dokonalý výsledek se postará dortové želé i želatina, která nesmí projít varem
Komentáře