Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dorty s jahodami patří mezi naše neojoblíbenější dezerty. Zimní jahody v obchodech jsou jen obyčejné ovoce - ale ty čerstvé a svěží ze zahrádky nebo ze stánku v nás nabuzují příjemné pocity z nastupujícího léta.

Jahody mají různé velikosti - při přípravě dortů toho využijeme nejen ke zdobení moučníků a dezertů, ale i k proložení jednotlivých vrstev, k ochucení krémů a při  kombinování s jiným ovocem a ingrediencemi, například s čokoládou a želatinou.

Jak připravit jahodovým krém

Jahody pokrájíme a rozmixujeme tyčovým mixérem:

  • Pudinkový krém uvaříme z jahodového pudinku. Při šlehání s máslem a cukrem do něj lžičkou lijeme jahodové pyré a pak důkladně vyšleháme.
  • Tvarohový krém ušleháme z tvarohu, cukru a rozmixovaných jahod. Pro jemnější chuť doplníme krém jogurtem nebo kysankou.
  • Šlehačkový krém připravíme z ušlehané smetany a jahodového pyré. Pokud máme kousky jahod, vmícháme je do krému vařečkou.

Jak připravit krém s kousky jahod

Musíme počítat s tím, že jahodový krém je růžový, což vadí chlapečkům:

  • Pro kluky a muže je vhodnější posypat malými kousky jahod jednotlivé pláty dortu, potřené krémem, které pak skládáme na sebe.
  • Velké jahody, pokrájené na plátky a rozložené těsně vedle sebe na krém, tvoří při krájení červenou ovocnou vrstvu a hodí se pod želatinu.
  • Pokud do šlehačky nebo tvarohu zamícháme kousky jahod vařečkou a navrstvíme na dort, vytvoříme při krájení pěknou mozaiku.

Jak ozdobit dort jahodami

Několik jahod můžeme nechat v celku, dort se tím opticky zvýší:

  • Jahody ozdobně naklademe na povrch dortu s krémem. Použijeme jahody celé, rozpůlené nebo pokrájené na menší kousky. 
  • Jahody, namočené do rozpuštěné čokolády nebo fondánové polevy, vypadají jako pralinky a jsou krásnou dekorací.
  • Jahodová mozaika, zalitá želatinou, připomíná sklo a je velice oblíbená. Jahody se mohou použít do krému i na dozdobení.

S čím kombinovat čerstvé jahody

Fantazii se zde meze nekladou:

  • Jahody můžeme doplnit menšími kousky ovoce jiné barvy - použijeme např. maliny, borůvky, broskve, meruňky, ostružiny, kiwi, meloun.
  • Kombinací jahod se zelenými lístky meduňky a živými kvítky (sedmikrásky, macešky) vytvoříme luxusní dezert.
  • Jahody na dortu se stékanou polevou proložíme kousky čokolády, hoblinkami a ovocem namočeným do čokolády.
  • Sladké jahodové omáčky nebo husté pyré dochutí šlehačku svěží nakyslou chutí ovoce (například dort Pavlova).
Jak může vypadat příprava jednoduchého dortu s jahodami vám ukážeme v našem videu. V tomto případě jde o kakaový piškot a vysokou vrstvu smetanového krému s kousky jahod.

Sladké drobečky

Dort nemusí být jen piškotový - nepečené dorty ze smetanové směsi s kousky jahod můžeme připravit na základu z rozdrcených sušenek nebo piškotů. Pokud dort doplníme vrstvou ovoce, které přelijeme červenou želatinou, vytvoříme svěží, lehký moučník, kterému nikdo neodolá.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli