Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody jsou na celém světě jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. V botanickém slova smyslu není jahoda bobulí ani plodem, ale zbytnělým okvětním lůžkem. To nic nemění na tom, že jde o chutné, sladké ovoce, plné vitamínů.

Jahody jsou prvním jarním ovocem. Jejich využití ve sladké kuchyni je tak všestranné, že se z nich dá vytvořit cokoliv - koláče, bublaniny, knedlíky, pěny, zmrzlina nebo jahodové pralinky, namočené do sladké, křupavé polevy.

Jak připravit polevy na jahody

Každá poleva je výjimečná:

  1. Karamelová poleva - ve 150 ml ovocné šťávy nebo džusu vaříme 300 g cukru tak dlouho, dokud nevznikne sirup medové barvy. Do něj namočíme jahody, napíchnuté na špejli, a hned je odložíme na podnos, vyložený pečicím papírem, a necháme ztuhnout.
  2. Čokoládová poleva - ve vodní lázni rozpustíme čokoládu podle chuti, někdo má radši mléčnou, jiný více hořkou. Jahodu napíchneme na špejli a namočíme do čokolády. Odložíme ji na pečicí papír a necháme ztuhnout. Pokud ze špejle sklouzne, vyndáme ji vidličkou.

Jak ozdobit jahody s polevou

Jahody s čokoládovou polevou zdobíme čokoládou jiné barvy - například bílou. Ovoce můžeme šrafovat, tečkovat nebo vytvářet poloviny rozdílných barev. Obě polevy zdobíme ještě před úplným ztuhnutím strouhanými oříšky, barevným máčkem nebo cukrářskými dekoracemi.

Kromě ovoce si můžeme připravit také ořechy, obalené v karamelu - podívejte se na naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky