Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody patří pro svou výraznou chuť a vůni k nejvyhledávanějšímu ovoci na konci jara - to platí nejen pro cukráře a pekaře, ale i pro kuchařky v běžných domácnostech, které umí z jahod připravit báječné dobroty.

V zimě se musíme spokojit s koupeným dováženým ovocem, s kompoty nebo ovocem z mrazáku. Na jaře nastává období čerstvého, svěžího ovoce, které naše moučníky ozdobí, dochutí a rozvoní. Jako první jsou na řadě jahody.

Dorty a řezy s jahodami

Máme několik možností k využití sladkého ovoce:

  • Jahodové krémy jsou svěží, chutné a voňavé. Rozmixujeme ovoce s cukrem a pyré vmícháme do pudinkového nebo tvarohového krému. Důkladně vyšleháme.
  • Pokrájené jahody (kostičky, plátky) vmícháme do vyšlehaného krému nebo jimi posypeme krém na dortu či řezech a přiklopíme druhým plátem.
  • Jahody jako dekorace - ovoce použijeme celé nebo pokrájené na plátky či kousky. Báječnou ozdobou jsou jahody v čokoládě nebo karamelu.
  • Jahody v želatině jsou krásnou ozdobou, pokud složíme ovoce do vkusné mozaiky a zalijeme želatinou. Jahody budou vypadat jako pod sklem.

Koláče a šátečky s jahodami

Jahodami plníme a zdobíme moučníky z různých druhů těst:
  • Koláče na plech připravujeme z křehkého, kynutého, piškotového, tvarohového nebo listového těsta. Pokrájené jahody sypeme sladkou drobenkou.
  • Šátečky s jahodami děláme z listového těsta, které plníme celou jahodou nebo pokrájenými kousky. Horní polovinu šátečku důkladně přitiskneme.
  • Jahodové tartaletky jsou sladké košíčky, plněné krémem, jahodami a šlehačkou. Nejčastěji se připravují z křehkého a lineckého těsta
  • Jahodové muffiny jsou plné drobných kousků jahod v třeném těstě. Pečeme je ve formičkách, v papírových košíčcích nebo na plechu na muffiny

Skleničkové dezerty s jahodami

Jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchost a varibialitu:

  • Jahodové pěny a krémy připravíme ze šlehačky, tvarohu, jogurtu, kysanky nebo i bílkového sněhu. Jahody zašleháme do krémů a použijeme je na ozdobu.
  • Jahodové zmrzliny patří mezi nejvíce oblíbené dezerty. Zmrzlinu můžeme připravit ve formě nanuků, dření, ledové tříště nebo mražených zákusků.
  • Jahody s cukrem jsou bleskově připravené. Rozmačkané ovoce skladujeme v lednici a použijeme ho jako sladkou svačinu nejen pro děti.
  • Jahody k dochucení v jakékoli podobě využijeme při přípravě pudinků, jogurtů, šlehačkových pohárů a ovesných nebo rýžových kaší.

Další využití jahod v dezertech

Možností je stále více než dost:

  • Jahodová bublanina s kousky jahod a cukrovým popraškem je velmi vyhledávaným moučníkem, zvláště pokud má sněhovou čepici.
  • Dort Pavlova i jeho miniverze v sobě spojují sladký bílkový sníh se šlehačkou s báječnou chutí svěžích, nakyslých jahod.
  • Jahodové omáčky se hodí nejen do studené kuchyně k přelití dezertů a zmrzlin, ale i do teplé kuchyně k polití sněhových noků a knedlíčků.
  • Jahodové špízy jsou oblíbenou pochoutkou dětí na různých oslavách. Jahody jsou zkombinované s různým ovocem a dobrůtkami.

Jahodové řezy se smetanou a želatinou patří mezi moučníky, složené z několika vrstev. Jak je připravit? To vám poradí naše video:

Sladké drobečky

Jahody jsou plné vitamínů, které naše tělo potřebuje. Nezáleží na tom, jak jahody zpracujeme - jsou chutné v jakékoliv úpravě. Pokud je nevyužijeme do sladkých krémů, naplníme jimi knedlíky, zavaříme je do marmelád a kompotů, nebo je usušíme či zamrazíme na zimu. Nejchutnější jsou ale vždy ty čerstvé.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky