Jahody v sladké kuchyni: Vyniká jasně červená barva svěžích jahodových dezertů
Jahody patří pro svou výraznou chuť a vůni k nejvyhledávanějšímu ovoci na konci jara - to platí nejen pro cukráře a pekaře, ale i pro kuchařky v běžných domácnostech, které umí z jahod připravit báječné dobroty.
V zimě se musíme spokojit s koupeným dováženým ovocem, s kompoty nebo ovocem z mrazáku. Na jaře nastává období čerstvého, svěžího ovoce, které naše moučníky ozdobí, dochutí a rozvoní. Jako první jsou na řadě jahody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dorty a řezy s jahodami
Máme několik možností k využití sladkého ovoce:
- Jahodové krémy jsou svěží, chutné a voňavé. Rozmixujeme ovoce s cukrem a pyré vmícháme do pudinkového nebo tvarohového krému. Důkladně vyšleháme.
- Pokrájené jahody (kostičky, plátky) vmícháme do vyšlehaného krému nebo jimi posypeme krém na dortu či řezech a přiklopíme druhým plátem.
- Jahody jako dekorace - ovoce použijeme celé nebo pokrájené na plátky či kousky. Báječnou ozdobou jsou jahody v čokoládě nebo karamelu.
- Jahody v želatině jsou krásnou ozdobou, pokud složíme ovoce do vkusné mozaiky a zalijeme želatinou. Jahody budou vypadat jako pod sklem.
Koláče a šátečky s jahodami
- Koláče na plech připravujeme z křehkého, kynutého, piškotového, tvarohového nebo listového těsta. Pokrájené jahody sypeme sladkou drobenkou.
- Šátečky s jahodami děláme z listového těsta, které plníme celou jahodou nebo pokrájenými kousky. Horní polovinu šátečku důkladně přitiskneme.
- Jahodové tartaletky jsou sladké košíčky, plněné krémem, jahodami a šlehačkou. Nejčastěji se připravují z křehkého a lineckého těsta.
- Jahodové muffiny jsou plné drobných kousků jahod v třeném těstě. Pečeme je ve formičkách, v papírových košíčcích nebo na plechu na muffiny.
Skleničkové dezerty s jahodami
Jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchost a varibialitu:
- Jahodové pěny a krémy připravíme ze šlehačky, tvarohu, jogurtu, kysanky nebo i bílkového sněhu. Jahody zašleháme do krémů a použijeme je na ozdobu.
- Jahodové zmrzliny patří mezi nejvíce oblíbené dezerty. Zmrzlinu můžeme připravit ve formě nanuků, dření, ledové tříště nebo mražených zákusků.
- Jahody s cukrem jsou bleskově připravené. Rozmačkané ovoce skladujeme v lednici a použijeme ho jako sladkou svačinu nejen pro děti.
- Jahody k dochucení v jakékoli podobě využijeme při přípravě pudinků, jogurtů, šlehačkových pohárů a ovesných nebo rýžových kaší.
Další využití jahod v dezertech
Možností je stále více než dost:
- Jahodová bublanina s kousky jahod a cukrovým popraškem je velmi vyhledávaným moučníkem, zvláště pokud má sněhovou čepici.
- Dort Pavlova i jeho miniverze v sobě spojují sladký bílkový sníh se šlehačkou s báječnou chutí svěžích, nakyslých jahod.
- Jahodové omáčky se hodí nejen do studené kuchyně k přelití dezertů a zmrzlin, ale i do teplé kuchyně k polití sněhových noků a knedlíčků.
- Jahodové špízy jsou oblíbenou pochoutkou dětí na různých oslavách. Jahody jsou zkombinované s různým ovocem a dobrůtkami.
Jahodové řezy se smetanou a želatinou patří mezi moučníky, složené z několika vrstev. Jak je připravit? To vám poradí naše video:
Sladké drobečky
Jahody jsou plné vitamínů, které naše tělo potřebuje. Nezáleží na tom, jak jahody zpracujeme - jsou chutné v jakékoliv úpravě. Pokud je nevyužijeme do sladkých krémů, naplníme jimi knedlíky, zavaříme je do marmelád a kompotů, nebo je usušíme či zamrazíme na zimu. Nejchutnější jsou ale vždy ty čerstvé.
Komentáře