Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správné krájení masa i ostatních surovin vyžaduje vhodné nástroje. Jaké nože se hodí na maso, zeleninu nebo pečivo? Jak si poradit s mletím masa? A jak zajistit hygienu? Vše se dozvíte v našem článku plném užitečných tipů.

Správné zpracování masa je klíčové pro dosažení dokonalého jídla. Ať už maso krájíte na steaky, nudličky či maso melete na karbanátky, důležitou roli hrají nejen nože, ale i technika krájení a hygienická pravidla. V tomto článku si podrobně rozebereme, jaké nože jsou pro jednotlivé druhy masa nejvhodnější, jak efektivně mlít maso a na co si při manipulaci s masem dát pozor.

Jak vybrat správný nůž nejen na maso

O nože je potřeba se správně starat - udržovat je ostré a předcházet jejich ztupení. Proto nože skladujte nejlépe ve stojanu a uložené ostřím nahoru. Potraviny krájejte zásadně na dřevěném prkénku a nože vždy myjte je v ruce.

  • Do každé kuchyně patří 3 základní typy nožů - kuchařský nůž, který je univerzální, délka jeho čepele se pohybuje kolem 20 cm a je vhodný na většinu druhů masa. Nůž na zeleninu, jehož čepel mívá okolo 10 cm a nůž na pečivo se zoubkovaným ostřím. Dále svoji sadu můžete podle potřeby rozšířit o vykosťovací nůž, který má dlouhé a štíhlé ostří, sekáček na maso či filetovací nůž vhodný k filetování ryb.
  • Maso krájejte na dřevěném prkénku, plynulým pohybem a řez veďte přes masová vlákna.
  • Menší kosti, například u drůbeže, přesekněte sekáčkem nebo přestřihněte nůžkami na drůbež.
  • Maso, které je určené ke mletí, si pokrájejte na menší kusy a melte ho chlazené. Podle typu připravovaného pokrmu vyberte vhodnou šajbu, která určuje hrubost namletého masa. Pozor na trvanlivost, mleté maso je třeba zpracovat nejpozději do druhého dne.
  • Při práci se syrovým masem je třeba dbát důsledně hygieny a nepoužívat totožný nůž a prkénko současně na syrové i vařené maso nebo zeleninu určenou k přímé konzumaci - prkénko na syrové maso zkrátka nepoužívejte na nic jiného. Po použití je třeba prkénko i nůž důkladně omýt v teplé vodě se saponátem. Čas od času je dobré prkénka ošetřit desinfekcí.

Správné krájení masa nejenže usnadní přípravu jídel, ale také zajistí lepší chuť a kvalitu pokrmů. Výběr vhodných nožů je důležitý pro precizní práci, zatímco správná hygiena předchází zdravotním rizikům. Dodržování těchto tipů vám pomůže připravit chutné a bezpečné pokrmy, ať už vaříte pro rodinu, nebo hostům.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli