Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se chystáte zpracovávat domácí mléko a plánujete z něj něco vyrobit, neobejdete se bez teploměru. Správná teplota je totiž pro výsledný produkt klíčová a její nedodržení má za následek nepovedený výrobek.

Příliš vysoká teplota může dokonce zahubit mléčné kultury. Před měřením je třeba mléko zamíchat, aby se teplota sjednotila. Dole, u zdroje tepla, bude teplota vyšší než na hladině. Na výběr máme ze dvou druhů teploměrů.

Čím měřit teplotu mléka

Teplotu mléka změří jakýkoliv teploměr, ale ten, který je určený přímo na mléko mívá očko k zavěšení nebo sponu na připevnění k hrnci. Teploměry obvykle ukazují teplotu od -10 °C do 110 °C.

  1. Digitální teploměr s jehlovým snímačem poslouží zároveň jako vpichovací teplotní sonda, kterou změříte i teplotu uvnitř masa. Jeho nevýhodou je, že může špatně ukazovat teplotu, pokud máte hrnec umístěný na zapnutém indukčním vařiči.
  2. Mechanický teploměr může vypadat podobně jako ten lékařský nebo má vpichovací jehlici a kulatý ciferník. Ukazuje rychle a přesně. I ten lze použít k měření teploty také u jiných pokrmů, než jen na mléko.

Teploměr v kuchyni jistě využijete i jindy než při zpracování mléka. Užitečný bude třeba při přípravě steaků, pečení pečeně nebo chleba. Investice do teploměru není příliš vysoká a uplatnění v kuchyni je velké.

 

Komentáře

Další tipy a triky