Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak spařit jáhly a proč vlastně? Oblíbená obilovina neobsahuje lepek a chutná nasladko i naslano
Zdroj: Top recepty

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, obsahují mnoho důležitých živin, vitaminů i minerálů, a jsou velmi chutné. Jenže je s nimi jedna potíž - někdy mohou mít nahořklou chuť. Poradíme, jak tomu předejít.

Jáhly (tzn. loupané proso) jsou vhodné k použití ve sladké i slané kuchyni, jsou lehce stravitelné, a díky tomu, že neobsahují lepek, jsou cennou surovinou pro ty, kdo obiloviny s lepkem nekonzumují. Obsahují více tuku, náchylného ke žluknutí, což má za následek jejich kratší trvanlivost. 

Jak a proč spařujeme jáhly

Nakupování jáhel vyžaduje opatrnost, vždy si dobře prohlédneme, co kupujeme.

  • Protože se jedná o potravinu s kratší trvanlivostí, všímáme si data balení. Nejlepší jsou co nejčerstvější jáhly.
  • A jak by měly vypadat? Měly by být pěkně zbarvené - žluté. Pokud je jejich barva bledá, nebo dokonce našedlá, je rozumnější vybrat jiné balení (od jiného výrobce).
  • Pokud si koupíme starší jáhly (případně už od pohledu jáhly horší kvality), pravděpodobně z nich budeme cítit hořkost.
  • Jáhly nenakupujeme příliš do zásoby, ale raději si vždy koupíme čerstvé.
  • Uskladňujeme je na chladném místě, můžeme je uložit do ledničky, abychom předcházeli žluknutí tuku v nich obsaženém.
  • A jaký má smysl spařování? Odstraní z jáhel hořkost. Jáhly nasypeme do cedníku s přiměřenými otvory a asi třikrát je přelijeme horkou vodou (např. z rychlovarné konvice).
  • Nebo je můžeme zalít horkou vodou v hrnci, promíchat a po chvíli vodu slít. Postup opakujeme. Poté už pokračujeme ve vaření obiloviny podle zvoleného receptu.
  • Pěkné čerstvé jáhly spaření ani nepotřebují. Pokud si ale nejsme jistí kvalitou, raději je spaříme.

Jáhly v naší kuchyni

Jáhly připravujeme na více způsobů. Známým pokrmem je tradiční jahelník, který dobře chutná se švestkami, jablky nebo meruňkami. Na oslazení postačí rozinky. Jáhly se výrazně navaří - z malého množství zasytíme rodinu. Tuto obilovinu se proto vyplatí zařadit do jídelníčku, pokud chceme sice ušetřit, ale ne na úkor výživnosti pokrmů.
Podle závěrečného videa můžeme připravit jáhlový dezert s mascarpone (viz úvodní fotografie nahoře).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli