Naše babičky měly v zásobě přírodní prostředky, které účinně zabíraly na respirační nemoci. Připomeňme si některé z nich
Přírodní léčivé prostředky jsou obvykle levné a snadno dostupné. Mnohé z nich si můžeme vypěstovat na zahradě nebo si je nasbírat ve volné přírodě.
Některé z oblíbených prostředků jsou užitečné ke správnému ochucení jídel. V kuchyni bychom se těžko obešli bez cibule a česneku, oblíbili jsme si i křen a zázvor. Na podzim je vhodný čas ke sběru šípků, můžeme si naložit kysané zelí a připravit si pořádnou zásobu jablek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si poradit s nachlazením přírodními prostředky
I když někdy musíme sáhnout po účinnější medicíně, přírodní prostředky se rozhodně hodí. Možností je mnoho, vybrali jsem některé z nich.
- Na bolení v krku se doporučuje kloktání z listů šalvěje. Lístky šalvěje (nebo také angínovníku čínského) si můžeme vložit do úst .
- Při kašli se osvědčil čaj z cibule a majoránky, mírně oslazený medem.
- Máme-li ucpaný nos, inhalujeme páru ze spařených květů heřmánku a trochy mořské soli.
- Na chraplavý hlas lze vyzkoušet čaj z 1 litru vody, 4 lžic majoránky, 1 cibule, 2 stroužků česneku, špetky skořice a 4 hřebíčků. Vše necháme převařit a poté přecedíme.
- Při rýmě a kašli si vaříme zázvorový čaj. Můžeme použít kupovaný sáčkový, ale raději si koupíme kousek čerstvého zázvoru. Vždy kousek odkrojíme, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme je v hrnku vřelou vodou. Necháme odstát a jakmile se čaj dá pít (po mírném zchladnutí), začneme ho popíjet. Přislazujeme ho medem a okyselujeme citronem.
- Často konzumujeme čerstvou cibuli, česnek a křen. Dopdřejeme si načesnekované topinky, výbornou česnekovou pomazánku nebo zahřívací polévku česnečku. Můžeme si také vložit tenký plátek česneku do úst - česnek likviduje choroboplodné zárodky.
- Čerstvou cibuli nakrájíme na plátky, které narovnáme na talířek. Ten pak dáme do místnosti, kde pobýváme, nebo na noc do ložnic - látky z cibule působí léčivě.
- Obranyschopnost zvyšuje konzumace plodů rakytníku řešetlákového, bohatě stačí 1–3 kuličky denně. Nejjednodušší je plody na zimu zmrazit a odebírat vždy pouze potřebné množství. Vitamínové plody přidáváme do čaje, chutnají podobně jako citron.
- Můžeme užívat kapky z oblíbené třapatky (Echinacea purpurea) na posílení organismu.
- Vaříme si čaj z šípků. Šípek je velmi ceněný svým vysokým obsahem vitamínu C. Na pohled sice působí nenápadně, ale skrývá se v něm mimořádná hodnota.
Komentáře