Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Zdroj: Pixabay, FotoshopTofs

Jak často krmit kvásek? Existují dva způsoby, podle četnosti vašeho pečení. Můžete ho krmit častěji nebo méně často, hlavní je však pravidelnost krmení, abyste jej vždy „omladili“ a kvas neztrácel na své síle.

Pokud chcete mít silný kvas, je potřeba ho pravidelně krmit. Jinak začne slábnout a pak by potřeboval několikrát po sobě nakrmit, než byste z něj mohli znovu péct. Kvas se krmí vždy stejným způsobem - ať už z něj chcete péct nebo ho pouze omlazujete (krmíte).

Jak často krmit kvásek

Máme dvě možnosti:

  • Krmení kvasu na lince: První možnost použijte, pokud pečete velmi často. Kvas se při pokojové teplotě krmí přibližně každých 12–24 hodin
  • Krmení kvasu z lednice: Druhou možností je krmení 1-2x týdně. Takto krmte kvásek, který skladujete v lednici. Nízká teplota v lednici zpomaluje kvašení a kvas vydrží déle při síle. Před i po nakrmení je potřeba nechat jej začít kvasit při pokojové teplotě, než jej opětovně uložíte do lednice. 
  • TIP: Pokud chcete péct, nezapomeňte po nakrmení, kdy bude kvas na vrcholu, odebrat lžíci do nové sklenice a uschovat si jej na příště.

Vždy je potřeba hlídat vitalitu kvasu. Ze slabého kvasu bohužel neupečete dobrý kvasový chléb. Správně nakrmený kvas přes noc zdvojnásobí svůj objem a voní po chlebu. Naopak hladový kvas silně zapáchá po acetonu.

Další tipy a triky