Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho dusit drůbeží játra? Odpovídáme na časté dotazy začátečníků
Zdroj: Toprecepty.cz

Drůbeží játra jsou oblíbená, poměrně levná a rychle připravená surovina. Většinou z nich připravujeme polévkové knedlíčky, podáváme je v minutkové úpravě nebo dušená.

Dušená játra jsou rychlým a chutným jídlem, které ocení především milovníci této suroviny. Podáváme je nejčastěji s rýží. Začátečníci někdy tápou, jak dušená játra připravit a jak dlouho je dusit. Nabízíme jednoduchý postup.

Jak dlouho dusit drůbeží játra

Zmražená játra necháme do druhého dne zvolna rozmrznout v chladničce. Rychlé rozmrazování při pokojové teplotě nebo ve vodě nelze doporučit. Před tepelnou úpravou je vždy necháme asi půl hodiny při pokojové teplotě.
  1. Játra opláchneme, pokrájíme na kousky a odstraníme žilky.
  2. Na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli do světle růžové barvy.
  3. Nakrájená játra poprášíme hladkou moukou, promícháme a přidáme k cibuli.
  4. Prudce osmahneme, aby se játra rychle zatáhla. Mouka na povrchu způsobí, že zůstanou uvnitř šťavnatá a mouka později zahustí omáčku.
  5. Okořeníme, mírně podlijeme (vodou, vývarem, vínem, pivem) a po opětovném uvedení k varu zmírníme plamen, případně ještě podlijeme. Dusíme asi 15–20 minut pod pokličkou. Občas promícháme a hlídáme stav omáčky, aby se nepřipálila. Dochutíme.
  6. Játra jsou hotová, když po nakrojení z nich už nevytéká růžová šťáva. Delším dušením by játra ztratila křehkost. Podáváme je ihned, ohřívaná také nejsou tolik křehká.

Jiný způsob zahuštění záklechtkou (voda+mouka) ukazuje náš videorecept. Můžete se nechat inspirovat, případně nám napsat svoje oblíbené rady a vychytávky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky