Jak dlouho kyne těsto na koláče? Záleží na teplotě, obsahu tuku i množství droždí
Všichni milujeme buchty, koláče nebo šátečky s nejrůznějšími náplněmi. Mnozí se ale zbytečně bojí pracovat s kynutým těstem. Pokud dodržíte základní pravidla, doberete se ke kýženému výsledku a váš strach rychle pomine.
Jednou ze zásadních věcí při přípravě kynutého těsta na koláče, která se nesmí podcenit, je doba jeho kynutí. Z nedokynutého či překynutého těsta nevzejdou krásné a chutné koláče. Dopřejte těstu nejen čas, ale i teplo - musí být totiž hýčkáno.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho kyne těsto na koláče
Těsto je potřeba řádně propracovat, teprve potom ho můžete dát kynout.
- Kynutí klasického kynutého těsta trvá přibližně hodinu, ale záleží na množství droždí, na teplotě v místnosti i na hustotě těsta. Pokud máte doma chladno, může potřebovat k nakynutí i 3 hodiny.
- Těsto by mělo vykynout na dvojnásobek. Pokud tomu tak není, nechte ho ještě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsta s větším množstvím tuku potřebují více času.
- Některá kynutá těsta se doporučuje nechat kynout dvakrát. Jednou do dvojnásobku, poté ho propracovat a nechat znovu vykynout do zdvojnásobení původního objemu. Držte se postupu ve vámi vybraném receptu.
- Nezapomeňte, že těsto na koláče kyne na plechu ještě před samotným pečením, a to 10–30 minut, podle receptu. Nevynechte žádný krok přípravy.
- TIP: Správně vykynuté těsto můžete zkontrolovat prstovým testem - když píchnete prstem do těsta a vzniklý důlek se začne pozvolna vracet zpět do původního stavu, je hotovo.
V chladnu můžete těsto nechat kynout v troubě. Do trouby vložte menší kastrol s vroucí vodou a jakmile se díky horké vodě trouba nahřeje, vložte do ní mísu s těstem – na druhou stranu od kastrolu s vodou. Díky teplu a páře bude těsto parádně kynout a nebude osychat. Zkuste si připravit výborné kynuté těsto podle videoreceptu níže:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře