Namáčet kroupy před vařením? Jakou dobu namočení potřebují a jaký to má význam?
Kroupy a krupky jsou výživné, dříve byly častým jídlem. Dnes je často nahrazujeme rýží. Kroupy jsou bohaté na obsah bílkovin, vitamínů řad B, minerálních látek i škrobu. Jejich chuť je nevýrazná, proto je využijeme do slaných i sladkých jídel.
Kroupy jsou levné a přitom dobře zasytí, navíc jsou velmi výživné. Vyplatí se zařadit tuto poněkud zapomenutou obilovinu do našeho jídelníčku. Nevýhodou je pouze delší doba vaření, i s tím si ale snadno poradíme. Zkusme objevit "staronová" jídla, do kterých se kroupy skvěle hodí. Co třeba kombinace s houbami či kysaným zelím nebo kroupová polévka se zeleninou?
Na jak dlouho namáčet kroupy
Dobu vaření krup výrazně zkrátíme tím, že je před vařením namočíme do vody, podobně jako když vaříme luštěniny. Namáčíme je nejméně na dvě až tři hodiny, nejlépe ale přes noc. Poté je uvaříme v dostatečném množství vody, výrazně totiž zvětší svůj objem. Vody dáme trojnásobek než suchých krup. Na vaření krup se dá použít pomalý hrnec. Pokud kroupy vaříme např. do zeleninové polévky, raději je uvaříme zvlášť a do polévky přidáme - potřebují totiž delší dobu varu než zelenina, tak ať zeleninu nevaříme zbytečně dlouho.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho marinovat maso? Správný čas v marinádě zajistí masu šťavnatost i křehkost
Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Komentáře