Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce jsou živočišným produktem kura domácího - slepice. Vajíčka patří mezi základní potraviny, které nesmí v žádné kuchyni chybět. Pokud jich uvaříme více, než jsme potřebovali, musíme je správně uskladnit.

Vařená vejce se hodí do salátů, do pomazánek, do francouzských brambor nebo jen pokrájená na chléb s máslem. Převážně o Velikonocích se v mnoha domácnostech sejde větší množství natvrdo uvařených vajec. Jak dlouho je můžeme konzumovat? 

Jak dlouho mohu jíst vařená vejce

Nejlepší je sníst je hned - ale někdy zbydou:

  • Vajíčka uchováváme ve skořápce - po oloupání je musíme sníst ihned.
  • Vejce naměkko vydrží v pokojové teplotě 1–2 dny a v lednici 4 dny.
  • Vejce natvrdo vydrží mimo lednici až 4 dny, ale v lednici při 5 °C dokonce 7–14 dnů.

Velikonoční vajíčka, která nám zbydou, uložíme v lednici a zpracujeme je podle toho, kdy jsme je uvařili. Vejce, která přinesou malí koledníci, jsou vysoce riziková, protože nevíme, kdy byla uvařená a jak byla skladovaná. Musíme se dobře rozmyslet, jestli je s rodinou budeme jíst.

Z vykoledovaných vajíček, o kterých víme, kdy byla uvařena, můžeme po svátcích připravit vajíčkovou pomazánku podle videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli