Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušení hub patří k nejoblíbenější možnosti, jak jednoduše uskladnit tyto dary přinesené z lesa. Sušením si zachovají svou intenzivní vůni i chuť a po namočení je využíváme stejně jako houby čerstvé do mnoha pokrmů.

Po přinesení hub z lesa máme několik možností, jak houby zpracovat a dále uskladnit. Nejčastěji houby sušíme a díky tomu je využíváme po celou sezónu, kdy nerostou. Před vařením je však potřebné sušené houby připravit, ale nemějte obavy, zabere to jenom chvilku. 

Jak dlouho namáčet houby

Namočením do sebe houby nasáknou vodu a změknou. Pokud budeme přidávat sušené houby do pokrmů, které se dlouho vaří (třeba guláše), namáčení není potřeba. A jak na to?

  • Houby zalijeme studenou nebo vlažnou vodou tak, aby byly celé ponořené.
  • Můžeme je také místo vody namočit do mléka. Budou mít jemnější a krémovější chuť, kterou využijeme do zapékaných jídel, smetanových omáček a polévek. 
  • Namáčíme minimálně 30 minut, nejlépe však 2–3 hodiny
  • Vodu z hub nevyléváme, ale využijeme do houbových polévek, omáček a k podlévání při pečení. Nálev totiž obsahuje spoustu barvy a chuti
  • Namočené sušené houby vaříme stejně dlouho, jako houby čerstvé, a to přibližně 20 minut
Výbornou a rychlou houbovou omáčku ze sušených hub a pomazánkového másla si snadno uvaříte podle našeho videonávodu. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky