Jak dlouho namáčet houby? Tento důležitý krok byste před vařením neměli vynechat
Sušení hub patří k nejoblíbenější možnosti, jak jednoduše uskladnit tyto dary přinesené z lesa. Sušením si zachovají svou intenzivní vůni i chuť a po namočení je využíváme stejně jako houby čerstvé do mnoha pokrmů.
Po přinesení hub z lesa máme několik možností, jak houby zpracovat a dále uskladnit. Nejčastěji houby sušíme a díky tomu je využíváme po celou sezónu, kdy nerostou. Před vařením je však potřebné sušené houby připravit, ale nemějte obavy, zabere to jenom chvilku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho namáčet houby
Namočením do sebe houby nasáknou vodu a změknou. Pokud budeme přidávat sušené houby do pokrmů, které se dlouho vaří (třeba guláše), namáčení není potřeba. A jak na to?
- Houby zalijeme studenou nebo vlažnou vodou tak, aby byly celé ponořené.
- Můžeme je také místo vody namočit do mléka. Budou mít jemnější a krémovější chuť, kterou využijeme do zapékaných jídel, smetanových omáček a polévek.
- Namáčíme minimálně 30 minut, nejlépe však 2–3 hodiny.
- Vodu z hub nevyléváme, ale využijeme do houbových polévek, omáček a k podlévání při pečení. Nálev totiž obsahuje spoustu barvy a chuti.
- Namočené sušené houby vaříme stejně dlouho, jako houby čerstvé, a to přibližně 20 minut.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
Bohatá zásoba sušených hub čeká na zpracování. Víte, jak si s nimi poradit a jak je nejlépe připravit k vaření?
Komentáře