Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby, pokud jsou dobře skladované, vydrží velmi dlouho. Svou výraznou vůní a chutí obohatí polévky, guláše, zapékané pokrmy a další jídla. Před použitím je namáčíme, stačí pouze na kratší dobu, poté je už zpracujeme jako čerstvé.
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do bramborové nebo čočkové polévky či do guláše, namáčení není nutné - za předpokladu, že se budou vařit dostatečně dlouho, aby v jídle nebyly tuhé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak namáčet houby
Postup namáčení sušených hub je jednoduchý, vaření s nimi je rychlé a využití obdobné jako u hub čerstvých:
- Sušené houby před použitím propláchneme a zbavíme případných nečistot. Pokud ale víme, že jsou houby čisté, není proplachování potřeba. Proplachování má smysl, pokud houby nebyly před sušením dobře očištěné.
- Sušené houby zalijeme vodou. Nedáváme jí mnoho, stačí je zalít tak, aby byly vodou pouze zakryté.
- Houby není třeba namáčet dlouho, stačí alespoň půl hodiny nebo hodinu, ideálně dvě až tři hodiny. Můžeme je také namočit už večer a použít následující den k vaření.
- Houby lze namočit i do mléka. Hodí se pak např. do zapékaných těstovin.
- Houby obvykle namáčíme do studené nebo vlažné vody. Namáčení do horké vody proces příliš neurychlí, ale houby pustí do vody více aromatických látek a barviva. Nevadí to, pokud vodu také spotřebujeme při vaření.
- Houby po namočení slijeme, pokud je používáme do jídel, kde není žádoucí žádná zbytečná tekutina. Jinak je často používáme i s vodou, ve které se namáčely. Můžeme ji použít na podlévání připravovaného jídla.
- Vodu nepoužíváme také v případě, že chceme v pokrmu snížit výrazné aroma a tmavé intenzivní zbarvení sušených hub.
Jak uvařit jednoduchý houbový guláš
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zapékané těstoviny - jednoduché a rychlé jídlo, které snadno připravíme na mnoho variant. Jaké jsou nejoblíbenější recepty
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Jak na pravého houbového kubu? Nejlepší je ze sušených modráků, které dodají černou barvu, a důležitá je správná velikost krup
Komentáře