Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí patří k oblíbeným přílohám a mnozí z nás si ho každoročně připravují doma. Zelí stačit připravit do zeláku a vyčkat, kdy za nás začnou pracovat bakterie mléčného kvašení. Jak dlouho ale zelí nechat kvasit?

Kysané zelí je nedílnou součástí mnoha českých receptů. Od zelňačky přes saláty až po zelí v podobě nám nejmilejší, té přílohové. Po jeho nakrouhání, ochucení a pěchování (aby pustilo šťávu) je potřeba mu nechat dostatek času k fermentaci.

Jak dlouho nechat zelí kvasit

Připravené zelí v zeláku nechte zhruba týden kvasit při teplotě 20–24 °C. Poté ho přeneste na chladnější místo (např. do sklepa), kde se teplota drží kolem 15 °C. Zde ponechte zelí další 2 týdny. Celý proces kvašení tedy trvá přibližně 5 týdnů.

Kontrola během kvašení zelí

Každé 2 týdny zelí kontrolujte a v případě potřeby dolévejte tekutinu (na 1 litr vody použijte 20 g soli - svařte). Pozor na vyšší teploty při skladování kvasícího zelí, zelák může snadno přetéct. Při kontrole také nezapomeňte odstranit případný křís.

Připravte si výtečné bramborové knedlíky plněné uzeným masem s kysaným zelím, názorný videorecept vás provede přípravou tohoto pokrmu krok za krokem:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky