Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovice z vepřového masa je díky tuku, kterým je prorostlá, výrazně šťavnatá. Proto je oblíbená na pečení i grilování. Nemusíme se bát ani většího kusu masa, které se nerozpadne a bude hezky držet pohromadě.

Krkovici můžeme v troubě upéct v celku, ale je možné ji i nakrájet na plátky. Tím si výrazně snížíme čas pečení a zajistíme, že každý kousek bude dostatečně propečený. Krkovice během pečení pustí hodně šťávy, kterou po upečení můžeme zahustit v jemnou omáčku.

Jak upéct plátky krkovice

Maso nakrájíme na středně silné plátky, které pomocí paličky jemně rozklepeme. Ke klepání bude stačit i hřbet ruky, kterým maso nepotrháme.

  1. Plátky masa dobře osolíme a okořeníme pepřem i dalším kořením podle našich chutí.
  2. Plátky dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Pekáček přiklopíme víkem nebo alobalem.
  3. Pečeme 40–60 minut na 180–200 °C.
  4. Během pečení podléváme podle potřeby vodou.
  5. Ke konci pečeme odkryté, aby maso získalo lákavou barvičku a křupavou kůrčičku.

Maso určené na pečení můžeme marinovat nebo péct s bylinkami, česnekem nebo cibulí. Často se také kombinuje s medem a pivem, nejlépe s černým pivem, jehož karamelové tóny jsou medem zvýrazněné. Krkovička pečená na pivu s medem je naprostá lahoda.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky