Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový bok se táhne od krku až k pupku prasete a je oblíbenou surovinou v kuchyni. Bůček je tučný kus masa, který nejčastěji pečeme, ale z vykostěného kusu můžeme udělat i masovou roládu. Víte, jak dlouho bůček péct?

To záleží na jeho velikosti a na tom, jestli je s kostí nebo bez. Chutnou výhodou pečeného bůčku je šťavnatost masa. Během pečení se z tučného kusu masa vypéká tuk, díky tomu je maso krásně šťavnaté a když se peče dostatečně dlouho, přímo se rozplývá na jazyku.

Jak dlouho se peče bůček

Pokud nás tlačí čas, můžeme si pomoci tím, že pečeme maso bez kosti a pokrájené na plátky.

  • Bůček pečeme přiklopený nebo zakrytý alobalem na 160–180 °C zhruba 1,5–2 hodiny.
  • Kdo má více času, ubere teplotu trouby na pouhých 100–120 °C a peče 2–3 hodiny. Takto upečený bůček bude ještě křehčí a šťavnatější.
  • Během pečení maso přeléváme výpekem a otáčíme.
  • Posledních 30 minut pečeme maso odkryté, abychom získali křupavou kůrčičku a krásnou zlatavou barvu masa.

Kromě pečení se bůček hodí i na grilování. V následujícím videoreceptu ukážeme návod na přípravu bůčku, který se marinoval v pivu s česnekem a hromadou bylinek.

 

Komentáře

Další tipy a triky