Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlavička neboli velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se připravuje na velikonoční svátky. Skládá se z rohlíků, masa, vajec a bylinek. Upečenou nádivku obvykle jíme vlažnou nebo studenou.

Připravit a upéct hlavičku není nic složitého. Rohlíky a uvařené maso nakrájíme na kostky, zvlhčíme masovým vývarem se žloutky, ochutíme bylinkami, česnekem, trochou muškátového oříšku, zvláčníme sněhem z bílků a upečeme.

Jak dlouho se peče hlavička a jak poznat upečenou

Vzhledem k tomu, že vejce v hlavičce jsou jedinou surovinou, kterou je nutné tepelně upravit, pečení trvá krátce. Připravenou směs vložte do pekáčku nebo na plech vymazaný tukem, případně vyložený papírem na pečení, a pečte při 200°C asi 15–20 minut, až povrch zčervená. Můžete provést zkoušku špejlí, ale většinou to není nutné - zčervenání jasně signalizuje dostatečné propečení.

Velikonoční hlavičku můžete zkusit upéct i podle našeho videoreceptu, který ukazuje postup hezky krok za krokem, a tak ji zvládne připravit i začínající kuchtík.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli