Jak dlouho se připravuje zásmažka? Záleží, jestli připravujeme světlou nebo tmavou
Jíška neboli zásmažka je tradiční způsob zahušťování polévek, omáček a šťáv k masu. Za zahuštění je odpovědný škrob obsažený v mouce. Škrob v teplé tekutině značně nabobtná a vytvoří jakýsi gel, tekutina díky tomu zhoustne.
Zásmažka neboli jíška se připravuje pouze ze dvou surovin - tuku a mouky. Z tuků volíme nejčastěji máslo pro svoje aroma, jíšku ale připravíme také ze sádla či rostlinného oleje. Co se týče mouky, sáhneme nejčastěji po klasické hladké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho připravovat zásmažku
Doba smažení jíšky (zásmažky) se liší podle připravovaného pokrmu. Jíšky zpravidla rozdělujeme na světlé, tmavé a cibulové:
- Světlá jíška - Tuto jíšku využíváme do světlých, mléčných omáček či polévek a také do bešamelu. Světlá jíška je rychle hotová. Jakmile do rozpuštěného tuku vsypeme mouku, mícháme ji svižně zhruba 1 minutu na středním plameni.
- Tmavá jíška - Tato jíška má výraznější chuť i barvu, využíváme ji do tmavých omáček i polévek a zejména do guláše. Její příprava je delší, tuk s moukou mícháme zhruba 5 minut do zhnědnutí. Avšak je třeba být ve střehu a nepřipálit ji, aby v hotovém pokrmu nevytvořila hořkou pachuť.
- Cibulová jíška - Do zelí, špenátu, luštěninových pokrmů nebo také do hustých polévek, přesně do těchto pokrmů se hodí cibulová jíška. Její příprava je stejná jako u základních jíšek, pouze nejdříve na tuku zpěníme cibuli.
Komentáře