Jak dlouho se vaří škubánky? Poradíme, jak je připravit a s čím podávat
Škubánky byly skvělým a milovaným jídlem našich babiček. Chystají se z brambor a mouky, na přípravu jsou velmi jednoduché. Na talíři se ještě musí dochutit, a to nejčastěji mletým mákem, cukrem a trochou omastku. Poradíme, jak škubánky připravit.
Pokud hledáte jídlo, které je snadné, levné a rychle hotové, mohly by pro vás být škubánky to pravé. Báječné jsou připravené nasladko, ale můžete je připravit i naslano a podávat třeba se zelím, osmaženou cibulkou a uzeninou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho se vaří škubánky
Postup přípravy je trochu jiný, než když vaříme třeba bramborové šišky či knedlíky, nicméně způsob servírování je velmi podobný. Čím jsou tedy škubánky zvláštní?
- Na škubánky si připravíme brambory (obvykle typu C), které oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Brambory dáme vařit do vody, vaříme je do změknutí asi 15 minut. Pak větší část vody slijeme (do jiné nádoby).
- Brambory, dokud jsou horké, rozmačkáme šťouchadlem, uděláme do nich několik děr obrácenou vařečkou, zasypeme je hrubou moukou (případně část dáme polohrubé) a necháme ji propařit. To trvá opět 10–15 minut. Během propařování hrnec velmi mírně zahříváme.
- Tip: Naše babičky nechávaly škubánky propařovat na okraji kamen.
- Po propaření vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme škubánky (ve tvaru noků) a dáváme je rovnou na talíře. Znovu už je nevaříme. Tvoření jde dobře pomocí jedné nebo dvou lžic, které si namáčíme do rozpuštěného tuku.
- Škubánky na talířích posypeme mletým mákem a cukrem, také je trochu omastíme.
- Ze zbylého vychladlého těsta můžeme druhý den lžící tvořit kousky (noky), které opečeme na pánvi a podáváme naslano, s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, případně s opečenou slaninou či uzeným tofu.
Možná se ve vašem kraji připravují škubánky trochu jinak - budeme rádi, když nám o tom napíšete do komentáře pod článek.
Komentáře