Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky byly skvělým a milovaným jídlem našich babiček. Chystají se z brambor a mouky, na přípravu jsou velmi jednoduché. Na talíři se ještě musí dochutit, a to nejčastěji mletým mákem, cukrem a trochou omastku. Poradíme, jak škubánky připravit.

Pokud hledáte jídlo, které je snadné, levné a rychle hotové, mohly by pro vás být škubánky to pravé. Báječné jsou připravené nasladko, ale můžete je připravit i naslano a podávat třeba se zelím, osmaženou cibulkou a uzeninou.

Jak dlouho se vaří škubánky

Postup přípravy je trochu jiný, než když vaříme třeba bramborové šišky či knedlíky, nicméně způsob servírování je velmi podobný. Čím jsou tedy škubánky zvláštní?

  1. Na škubánky si připravíme brambory (obvykle typu C), které oloupeme a nakrájíme nadrobno. 
  2. Brambory dáme vařit do vody, vaříme je do změknutí asi 15 minut. Pak větší část vody slijeme (do jiné nádoby).
  3. Brambory, dokud jsou horké, rozmačkáme šťouchadlem, uděláme do nich několik děr obrácenou vařečkou, zasypeme je hrubou moukou (případně část dáme polohrubé) a necháme ji propařit. To trvá opět 10–15 minut. Během propařování hrnec velmi mírně zahříváme.
  4. Tip: Naše babičky nechávaly škubánky propařovat na okraji kamen.
  5. Po propaření vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme škubánky (ve tvaru noků) a dáváme je rovnou na talíře. Znovu už je nevaříme. Tvoření jde dobře pomocí jedné nebo dvou lžic, které si namáčíme do rozpuštěného tuku. 
  6. Škubánky na talířích posypeme mletým mákem a cukrem, také je trochu omastíme.
  7. Ze zbylého vychladlého těsta můžeme druhý den lžící tvořit kousky (noky), které opečeme na pánvi a podáváme naslano, s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, případně s opečenou slaninou či uzeným tofu.
Výborné tradiční škubánky si můžete připravit podle následujícího videa:

Možná se ve vašem kraji připravují škubánky trochu jinak - budeme rádi, když nám o tom napíšete do komentáře pod článek.

Komentáře

Další tipy a triky