Jak dlouho udit domácí klobásy? Doba uzení se liší u teplého a studeného kouře
Uzení je od nepaměti nejčastější způsob konzervování masa i uzenin. Správně vyuzená klobása závisí na více faktorech, ať už to je teplota kouře, délka uzení nebo také správně zvolený druh dřeva. Látky v kouři dodají klobásám nádhernou vůni i chuť.
Před samotným uzením probíhá příprava směsi na klobásy, kdy nameleme vepřové i hovězí maso, smícháme dohromady v poměru podle receptu a nakládáme se solí i kořením. Po odležení plníme do střívek a máme připraveno k uzení v udírně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho udit klobásy
Zvolit můžeme tyto varianty uzení:
- Uzení studeným kouřem - touto metodou uzení na nižší teplotu pod 30 °C se klobásy stanou trvanlivými a vydrží i několik měsíců. Nevýhodou je, že uzení může trvat 2 až 3 dny.
- Uzení teplým kouřem - klobásy udíme na vyšší teplotu kolem 60 °C, při které se příliš neuvolňuje tuk. Díky této tepelné úpravě uzení trvá pouze 3–15 hodin podle velikosti klobás. Klobásy po vyuzení v lednici vydrží několik dní a poté je musíme zmrazit nebo konzervovat stejně jako uzené maso.
Pojďte si připravit hřejivou zelnou polévku, do které můžete nakrájet i čerstvě vyuzenou klobásu. Polévka získá výtečné aroma i chuť. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře