Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem je velmi chutnou zavařeninou, která se skvěle hodí k čerstvému pečivu, na palačinky, ale také do nejrůznějších kaší, moučníků, rolád a řezů. Poradíme vám, jak dlouho se má vařit, aby byl chutný a správně hustý.

Marmeláda nebo džem? Zjednodušeně by se dalo říct, že hlavní rozdíl je v konzistenci. Džem podle našeho tradičního pojetí by měl obsahovat menší i větší kousky ovoce, zatímco marmeláda má konzistenci zcela hladkou. Podívejme se ale na to, jak dlouho vařit právě džem.

Jak dlouho se vaří džem

Zvolit si můžete ze dvou možností - s želírovacím prostředkem či bez něj.

  1. Pro uchování chutí, barvy i co nejvyššího obsahu živin je potřeba snažit se vařit džem co nejkratší dobu. Stačí povařit ovoce po dobu 5 minut, poté použít želírovací prostředek nebo citrusový pektin a vařit dalších 5–10 minut. Důležitá je kontrola hustoty džemu tak, abyste byli s výsledkem spokojeni.
  2. Bez použití pektinu, želírovacího cukru nebo jiného želírovacího prostředku je však vaření delší. Záleží na vodnatosti použitého ovoce, protože je nutné se zbavit přebytečné tekutiny - vyvařit ji. Tak či onak vám k přípravě džemu stačí maximálně několik desítek minut od začátku chystání až po plnění sklenic.

Jaký džem máte nejraději? A přidáváte do něj nějaké koření? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích, budeme se těšit.

Přípravou jahodového džemu vás provede názorný videorecept:

 

Další tipy a triky