Jak dlouho vařit kroupy? Začátečníkům poradíme s vařením ječných krup
Ječné kroupy jsou výbornou surovinou, na kterou ale často zapomínáme. Jsou vhodné do polévek, takto je používáme nejčastěji, ale můžeme je použít jako přílohu, nastavit jimi brambory, přidávat je do pomazánek, placiček i karbanátků.
Kroupy se získávají z ječmene. Jedná se o lehce obroušená zrna, která obsahují kromě části obalu také klíček. Příprava krup je snadná, přestože na ně často v záplavě široké nabídky našich obchodů zapomínáme. V zájmu rozmanitosti naší výživy by bylo škoda je alespoň občas nezařadit. Jsou levné, výživné a při vhodně zvolených receptech velmi chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit kroupy
Postup vaření krup není složitý, můžeme se řídit radami našich babiček.
- Kroupy nejprve důkladně propláchneme ve studené nebo vlažné vodě. Velmi dobře to jde, když je dáme na síto (cedník) a proplachujeme pod tekoucí vodou.
- Dále kroupy zalijeme vodou a necháme je alespoň 30 minut bobtnat (pokud nespěcháme, tak i přes noc). Kroupy získají větší objem, částečně změknou a vaření pak půjde rychleji.
- Kroupy při vaření mírně osolíme a zalijeme je čistou vodou. Vaříme je podle pokynů na obalu, délka času vaření záleží na konkrétní velikosti krup. Přibližná doba vaření je 20–25 minut, u menších krup stačí kratší doba. Správně uvařené kroupy změknou.
- Během vaření je vhodné občasné promíchání, aby se kroupy nepřipálily. Výhodné a pohodlné je použít k jejich přípravě pomalý hrnec.
- Po uvaření kroupy propláchneme vodou a necháme okapat. Používáme dále podle potřeby.
- Tip: Při vaření je možné přidat koření, aby kroupy získaly výraznější zajímavou chuť. Místo vody je možné použít vývar.
Podle videa si můžete připravit klasický šoulet ze zeleného hrachu, ječných krup a uzeného bůčku. Pokrm je ochucený majoránkou a česnekem. Po zapečení v troubě výborně chutná.
A jak používáte kroupy nejraději u vás doma? Budeme rádi za vaše tipy a rady.
Komentáře