Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu

V obchodech můžeme koupit kukuřici čerstvou, mraženou, sterilovanou, vařenou i zavařenou. Máte chuť na vařené kukuřičné klasy? Ze supermarketu nosíme cukrovou kukuřici běžně celý rok - klasy čerstvé, mražené nebo předvařené. Cukrovou kukuřici si ostatně můžete sami vypěstovat na vlastní zahradě stejně, jako tu klasickou, která roste na poli. Ta se trhá nedozrálá, se světle žlutými zrnky. Je méně sladká než ta cukrová, ale chuťově výraznější. Jen přípravu potřebuje delší.

Jak uvařit kukuřici?

Kukuřici oloupejte ze zelených slupek, oberte z vláken ("vlasů") a vložte ji do dostatečně velkého hrnce s vařící vodou, kterou dobře osolte (na 5 litrů vody 1 lžíce soli).

Hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném plameni. Pokud máte koupenou kukuřici cukrovou, pak ji vaříte jen 20-30 minut, té předvařené to trvá ještě méně. Vaření kukuřice, přinesené z pole, trvá až 2 hodiny. Během varu můžete ubývající vodu dolévat a také zkoušet, zda je už kukuřice uvařená - měla by být na omak měkčí, ale zrna nesmí být vodnatá. To je už kukuřice převařená.

Délku vaření zkrátíte použitím papiňáku, ve kterém vaříte klasy ponořené do vody jen z jedné třetiny, maximálně z poloviny. Koupená a předvařená kukuřice v něm bude potřebovat přibližně 5 minut varu, mražená 10 minut a kukuřici z pole budete vařit 30-60 minut, podle její zralosti.
Tady platí, že čím mladší klasy jsou, tím se budou vařit kratší dobu. A myslete i na to, že nedovařená kukuřice může způsobit zažívací potíže.

Uvařenou kukuřici slijte. Roztopte máslo a kukuřici jím polijte. Podle chuti ji můžete také přisolit. Je-li uvařená kukuřice je málo slaná, dochutíte ji tak, že trochu osolíte máslo, kterým budete klasy polévat.

Máte-li k dispozici zrnka mražené kukuřice, přidáte je do vroucí, již osolené vody. Zrnka budou uvařena do 5-ti minut. Uvařená zrnka kukuřice pak využijete jako součást dalších jídel.

Vaření kukuřice v páře

Pokud nejste vlastníky parního hrnce, stačí nalít do obyčejného, klasického hrnce trochu vody, nad ni položit pařáček na knedlíky a do něj vložit kukuřici. Hrnec zakryjte poklicí a pařte do změknutí kukuřice.

Výhodou přípravy v páře je to, že si tak všechny suroviny (nejen kukuřice) zachovají vyšší množství tělu prospěšných látek.

Příprava kukuřice v troubě

Je vhodný způsob, chcete-li připravit více palic kukuřice najednou.

Troubu předehřejte na 180-200 °C. Připravte si alobal, do kterého budete balit kukuřičné klasy. Na každý kus alobalu ke kukuřici přidejte pláteček másla, špetku soli a trochu rozetřeného česneku. Kukuřice do alobalu dobře zabalte a všechny najednou je nechte péct na plechu v troubě 45-55 minut. Po vyjmutí balíčků z trouby můžete kukuřice ještě jednou potřít směsí z másla, soli a pepře. Nebo můžete pro chuť přidat prolisovaný česnek či bylinky.

Příprava kukuřice na grilu

Před přípravou na grilu kukuřici předvařte v osolené vodě asi 10 až 20 minut dle toho, jaký typ a velikost kukuřice máte. Na grilu pak kukuřici za občasného otáčení připravujte přibližně 10 až 15 minut. Kukuřici na grilu můžete ještě při přípravě dochutit solí a pepřem. Průběžně ji potírejte změklým máslem. Místy může být kukuřice lehce spálená, to ji ale dodává jedinečnou chuť. Skvěle se hodí jako sytá chuťovka nebo příloha ke kuřecímu masu a rybám.
Nepředvařenou kukuřici dobře potřete rozpuštěným máslem a zabalte do alobalu. Kukuřice se bude na grilu dělat asi o 10 minut déle, než ta předvařená.

Tip: Vaříte-li kukuřici často a pravidelně, možná víte, že existují (prodávají se) speciální vidličky na kukuřici, kterými si velmi usnadníte její konzumaci a navíc budete při servírování za kulinářské mistry.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky