Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vydrží kysané zelí? Když dodržíte tyto podmínky, vydrží vám až do jara
Zdroj: Toprecepty

Kvašení je báječný způsob, jak dosáhnout skvělé trvanlivosti zelí. Kysané (kvašené) zelí je oblíbeným produktem, který je však nejen trvanlivý, ale také mimořádně chutný a prospěšný pro zdraví. Ke konzumaci se kvašené zelí výtečně hodí zasyrova, ale výborně chutná i po tepelné úpravě.

Při kvašení probíhají přirozené procesy, díky kterým "obyčejnou" zeleninu přeměníme na velkou dobrotu. Pro uvedený způsob úpravy používáme pozdní odrůdy zelí, které jsou ke kvašení velmi vhodné, protože vynikají vysokým obsahem přirozených cukrů, a právě ty mají vliv na správný průběh kvašení i následnou trvanlivost zelí.

Jak dlouho vydrží kysané zelí

Nakrouhané a ochucené zelí důkladně napěchujte do vhodné nádoby, v sudu rozhodně nesmí zůstat vzduchové bubliny - v tom začátečníci často chybují. Pak zelí nechte v teple, aby proběhlo správně kvašení. Trvá to přibližně týden, potom již nádobu uložte do chladna.

  1. Kysané zelí v sudu přeneste do místnosti, ve které je budete skladovat do spotřebování. Domácí kvašené zelí vydrží až do jara, pokud ho do té doby nesníte. 
  2. Podmínkou dobré trvanlivosti zelí je uložit nádoby nejen v chladné, ale i v suché a čisté místnosti.
  3. K zelí v nádobách se nesmí dostávat vzduch - tzn. žlábek na sudu musí být stále plný převařené slané vody. Kromě toho zelí uvnitř soudku musí být zatížené a pokryté vodou. Pokud nestačí ta, která vznikla přirozeně při pěchování zelí, dolijte ještě vodu převařenou, osolenou a vychladlou.
  4. Důležitou podmínkou dlouhé trvanlivosti je naprostá čistota při veškeré manipulaci se zelím. Čisté musí být nejen vaše ruce, ale i všechny předměty, kterých se zelí dotýká. Při odebírání zelí ze sudu umyjte nebo vyměňte vše, co přichází se zelím do styku (prkýnko, plátno, těžítko). 
  5. Tip: V sudu zbývá už jen málo zelí a máte obavy, že dlouho nevydrží? Rozdělte zbytek do pevných mikrotenových sáčků a uložte do mrazničky - obsah sáčků spotřebujete k tepelné úpravě a nic nepřijde nazmar. Kvůli výrazné "vůni" je vhodnější každý balíček uložit vždy rovnou do dvou sáčků.
Pokud zanedbáte některou z výše uvedených podmínek, zelí se nejspíš začne kazit a to by byla škoda. Proto si raději dejte při péči o tuto dobrotu záležet.

Podle následujícího videa si můžete připravit kysané zelí na zimu. Péče o zelí není náročná a teď už víte, jak se o ně starat. Díky tomu vám vydrží dlouho - dokud ho nespotřebujete.

 

Komentáře

Další tipy a triky