Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saláty přináší do našeho jídelníčku především svěží zelené tóny a také důležitou dávku vitamínů i minerálů. Nejlépe chutná čerstvě utržený salát ze zahrádky, tehdy je dokonale křupavý a plný svěžesti.

Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Na výběr máme hned několik druhů salátů, nejoblíbenější je ledový, římský a také klasický hlávkový. Všechny druhy můžeme snadno vypěstovat na zahrádce.

Jak skladovat salát, aby vydržel

Abychom salát udrželi dlouho čerstvý, je třeba dodržet správné skladování.

  • Déle vydrží celá hlávka, jednotlivé listy mají kratší trvanlivost. Ideálně vybíráme hlávku, která je hustší - jakmile jsou listy od sebe více vzdálené, ztrácí rychleji vodu a vadnou.
  • Listy odebíráme postupně podle potřeby a zbývající část ukládáme do přihrádky na zeleninu v místě, kde je nejchladněji. Salát můžeme zabalit také do potravinové fólie. Nahnědlé listy vždy odstraníme, aby nezahnívaly.
  • Uskladněná hlávka v celku vydrží až 4 dny, přesto je nejlepší salát zkonzumovat co nejdříve po sklizni nebo po nákupu.

Listy salátu chutnají dokonale jen s obyčejnou sladko-kyselou zálivkou. Tento salátek se báječně hodí i k pečenému masu či francouzským bramborám:

 

Další tipy a triky