Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce jsou v současné předvelikonoční době často skloňovaným tématem. Obchody nás lákají k nákupu ve slevách a my možná přemýšlíme, jakou mají vajíčka trvanlivost. Proto jsme připravili tento článek, ve kterém vám poradíme.

Co znamená pojem "čerstvá vejce", který bývá na obalech? Taková vajíčka nejsou starší více než 9 dní od snášky. Po uplynutí devítidenní lhůty se doporučuje používat vejce už jen k vaření a pečení. Trvanlivost vajec se liší podle způsobu skladování.

Trvanlivost vajec v lednici

Vejce nemusíme nutně uchovávat v lednici, mohou být i v chladné a temné spíži. Jejich trvanlivost se pak ale zkrátí. 

  • Vejce nemají rády náhlé změny teplot a tak není dobré je mít ve dveřích chladničky. Při každém otevření lednice se prudce změní teplota, vejce se mohou orosit a tím se poškozuje jejich ochranná vrstva.
  • Ideální tedy je skladovat vejce při teplotě 5–8 °C někde vzadu v lednici.
  • Vajíčka by měla být špičkou dolů, v tupém konci se totiž nachází vzduchová bublina s póry, kudy vejce přijímá kyslík.
  • Při dodržení výše uvedených bodů se trvanlivost vajec prodlouží až na 2 měsíce od snášky.

Vejce neuchováváme v blízkosti aromatických potravin, jako jsou třeba sýry. Umí totiž pohltit pachy a takové vajíčko by nám nechutnalo. Na závěr přidáváme videorecept, ve kterém poradíme, jak upéct mazanec, který se bez vajec neobejde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky