Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy jsou ceněná semena plodů ořešáku, výborně chutnají a báječně se hodí do cukroví a sladkých moučníků. Aby ořechy dlouho vydržely, musí být kvalitní a dobře vysušené. Oceníme je hlavně v období Vánoc, ale na našem stole by měly být pravidelně.

Pokud máme ořešák na vlastní zahradě, sklízíme ořechy co nejdříve poté, co spadnou ze stromu na zem. Pak následuje pečlivé a důkladné prosušení. Pokud ořechy dobře nevysušíme, začnou pravděpodobně plesnivět nejen zvenku, ale i zevnitř, a v tom případě je musíme vyhodit.

Jak dlouho vydrží vlašské ořechy

Trvanlivost vlašských ořechů závisí na více okolnostech.

  • Dobře vysušené a včas sklizené ořechy s pevnou skořápkou, ponechané v této skořápce, jsou trvanlivé. Vydrží určitě až do další sezóny, někdy však i déle. Pokud je následující sklizeň špatná, konzumujeme je i druhý rok a jsme za ně rádi.
  • Zavařené ořechy vydrží i několik let. Pokud máme ořechů nadbytek, můžeme je snadno zavařit a tímto jednoduchým způsobem uchovat.
  • Vyloupané ořechy bez skořápek, uložené ve sklenicích, mají trvanlivost kratší. Potřebují chladné a suché místo. Občas je zkontrolujeme a zjistíme, zda je nenapadl hmyz. Zbytečně je neskladujeme déle než několik týdnů.
  • Ořechy uložené v mrazničce vydrží dlouho a v dobré kvalitě. Uchováváme je až do další sezóny. Výhodou je, že jsou stále po ruce. Podstatné je na ně nezapomínat a průběžně odebírat ze sáčků. Zacházíme s nimi opatrně, aby se sáčky nepoškodily.

Ořechy jsou báječnou surovinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Zároveň jsou nedílnou součástí mnoha druhů cukroví a oblíbených moučníků.

Mleté vlašské ořechy jsou důležitou součástí těsta na vanilkové rohlíčky, oblíbené a tradiční cukroví.

 

Komentáře

Další tipy a triky