Jak dlouho zavařovat sklenice? Odpověď začátečníkům není jednoznačná
Častá otázka začátečníků v zavařování zní, jak dlouho se sklenice zavařují. Jenomže na tuto zdánlivě jednoduchou otázku nelze odpovědět žádnou univerzální radou. Kromě různé velikosti sklenic velmi záleží na jejich obsahu. A tam je odpověď různorodá.
Objem sklenic na zavařování se v domácnostech pohybuje od 1 dl až po zhruba litrové. U větších sklenic přidáváme asi 10–20 minut času proti menším. Rozhodující je ale to, co zavařujeme. Tvrdé ovoce musíme samozřejmě zavařovat delší dobu než měkké.
Také tvrdá zelenina potřebuje delší čas než předvařená. Předvaření zeleniny (kořenová) čas zavařování významně zkracuje. A zcela specifickou skupinu tvoří houby nebo maso. Tam je u nesprávného postupu nebezpečí vážné otravy botulotoxinem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho zavařovat sklenice
Pokusíme se vytvořit zjednodušený přehled jednotlivých druhů a časů. Pokud se chcete zavařování věnovat více, doporučujeme odbornou literaturu, kde je toto téma podrobně zpracované.
- Sterilovat nemusíme marmelády, džemy a povidla. Lijeme je horké do vyhřátých sklenic, hned uzavřeme a otočíme na 5 minut na víčko.
- Nejkratší dobu potřebují řídké (šťávy, sirupy) nebo kašovité zavařeniny (hořčice, kečupy apod.). Těm obvykle stačí 10 minut. Kašovité zavařeniny do sklenic plníme za horka a hned sterilujeme.
- Zavařeninám z drobného nebo měkkého ovoce by mělo stačit 10–15 minut.
- Tvrdší ovoce (hrušky) nebo větší kusy zavařujeme 20–25minut.
- Zeleninu sterilovanou v octovém nálevu zavařujeme asi 25–30 minut. Pro zeleninu ve slaném nálevu platí pravidla dvojité sterilace.
- Houby zavařujeme asi 30 minut, houby ve vlastní šťávě musíme zavařit dvojitou sterilací.
- Stejně tak masové konzervy mají přísná pravidla, aby práce nepřišla vniveč.
Doufáme, že jsme vám pomohli. Začátečníkům nabízíme videorecept na americké okurky, což je chuťově příjemný okurkový salát.
Komentáře