Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše nebo-li bramborové placky známe dlouho, patří k oblíbeným a vyhledávaným lidovým pokrmům. Naše babičky je pekly na plátech kamen a chutnaly skvěle. My to zvládneme i na pánvi.

Lokše připravujeme z bramborového těsta. K nastrouhaným nebo prolisovaným vařeným bramborám přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Jak připravit bramborové placky 

Dále pokračujeme podle názorného videa:

  1. Těsto rozdělíme na stejné dílky podle toho, jak velké placky budeme chtít. S menšími se lépe manipuluje, méně se trhají.
  2. Pánev na opékání musí být dobře rozpálená. Nejlepší je litinová nebo aspoň teflonová pánev. Placky opékáme bez tuku (nasucho).
  3. Z kousků těsta vytvoříme kuličky a rozvalujeme válečkem co nejvíce natenko. Podle potřeby podsypeme moukou.
  4. Placky opékáme zprudka do objevení hnědých puchýřků na těstě z obou stran.
  5. Opečené placky ihned potřeme z jedné strany tukem (máslo, husí nebo kachní sádlo apod.) a vrstvíme na sebe. Tím se omastí i na spodní straně.
  6. Hotové placky můžeme pocukrovat, posypat mákem, potřít povidly atd. a podávat jako moučník nebo sladký oběd s bílou kávou podle babiček.
  7. Placky potřené husím nebo kachním sádlem jsou vynikající jako příloha k pečené drůbeži a zelí (místo knedlíku).

Oblíbenost bramborových placek napříč naší zemí dokazuje množství krajových názvů - např. lokše, patenty, laty, pekáče nebo šumpále.

Vyzkoušejte i další dobroty z bramborového těsta

Komentáře

Už dlouho to chci vyzkoušet. Konečně se k tomu odhodlám.:-8:-8:-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky